„Нафтогаз“ ще предяви към „Газпром“ искове за сума от над 11 млрд. долара

Енергетика / Свят
3E news
802
article picture alt description

Националната акционерна компания „Нафтогаз Украйна“ ще предяви към руския „Газпром“ искове за сума от над 11 млрд. долара, които може да са компенсация за Киев за прекратяване на транзита на газ от Русия. Това е съобщил изпълнителният директор на „Нафтогаз Украйна“ Юрий Витренко.

Преди това  председателят на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че за сключване на нов договор е необходимо и уреждане на съдебните спорове, като предлага т. нар. „нулев вариант“ - пълно прекратяване и оттегляне на всички искове. Това от своя страна предизвика реакция в украинските  медиите. В публикациите им започна да се говори, че прекратяването на транзита става все по-реално.

Стокхолмския арбитраж през декември 2017 г. и през февруари 2018 г. излезе с решения по споровете между „Газпром“ и „Нафтогаз“ по отношение на договорите за доставка и транзит на газ, задължавайки руската компания да изплати на украинската сумата от 2,56 млрд. долара. „Газпром“ през месец март обжалва това решение, а през месец май поиска пълна отмяна по отношение на „транзитното“ решение. През юли 2018 година „Нафтогаз“ започна нов арбитраж в рамките на което иска от „Газпром“ преразглеждане на тарифите за транзит на газ през 2018 – 2019 години,  като компанията оценява исковете на сумата от 11,58 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща