"Нафтогаз" заяви, че през март е купувал газа с 13-16 % по-евтино от обещаният от "Газпром"

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
897
article picture alt description

„Нафтогаз Украйна“ междувременно заяви, че през месец март, цената на природния газ, купуван от ЕС е била 226 долара за 1000 куб м, което е с 16-13 % по-евтино от заявените от украинския политик Виктор Медведчук цени о ( 240-260 долара), която би трябвало да е в договор с руския „Газпром“.

„Медведчук говори за доставки на газ на цена от 240-260 долара за 1000 куб м. Ние купувахме на търговете в ЕС през март по цена от 226 долара за 1000 куб м, а за април цената спадна до ниво от около 217 долара за 1000 куб м“, отбелязват от „Нафтогаз“.
От компанията казват също така, че по действащият договор, променен при арбитража, „Газпром“ трябва да продава на Украйна газа по цена с 48 % по-евтина т тази, която би се получила през март по формулата в първоначалния договор. В същото време руската компания отказва да изпълнява решението на арбитража.


Украйна повече от 3 години вече не внася природен газ от Украйна.  

Припомняме, че по-рано при разговори на руския премиер Дмитрий Медведев и шефа на "Газпром" Алексей Милер с украинския политик Медведчук стана ясно, че "Газпром" има готовност за компромис не само за доставка на газ за Киев при цена, която да е с една четвърт по-ниска от настоящата, но и за участие в газов консорциум за газотранспортната система на Украйна.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща