Най-големият атомен ледоразбивач в света потегли към Арктика

Енергетика / Свят
3E news
1080
article picture alt description

Определяният от Русия за най-голям и мощен атомен ледоразбивач в света се отправи на двуседмично плаване в Арктика, като целта е да проучат възможностите за използване на търговския потенциал на региона, съобщи Ройтерс. Атомният ледоразбивач „Арктика“ отплава от Санкт Петербург за пристанището в Мурманскна 22 септември.

Дължината на съда е над 173 метра, екипажът му –53 човека, а ледопроходимостта – около 3 метра. Морският съд има изключително важно значение за развитието на Северния морски път, който се простира от Мурманск до Беринговия проток.

На фона на по-топлите климатични цикли, Русия се надява, че маршрутът ще стане мини версия на Суeцкия канал и ще позволи да се намали продължителността на морските превози от Азия към Европа.

„Създаването на съвременен атомен флот от ледоразбивачи на Русия, който може да осигури редовно целогодишно и безопасно съдоплаване в цялата акватория на Северния морски път е стратегическа задача за нашата страна“, отбеляза директорът на дирекция Северен морски път към „Росатом“ Вячеслав Рукша.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща