Мюнхенската конференция за сигурност очерта различията между САЩ и Европа

"Северен поток 2" продължава да е най-яркият пример за разделение

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
508
article picture alt description

Редица позиции в рамките на Мюнхенската среща за сигурност се разминават. Това става ясно при обобщаване на съобщенията на повечето агенции. Търговия, Иран, Сирия, енергетика: европейци и американци показаха различията си на годишната конференция по сигурността в Мюнхен, разкривайки нарастващото разделение в ерата на Тръмп, коментира Агенция Франс Прес. Европейските лидери разкритикуваха доста от позициите на американските си партньори. Търговските отношения между САЩ и Европа продължават да са сложни. САЩ не са се отказали от редица мита.  Различия има и по темите за Иран и Сирия. Пример за най-голямото разделение продължава да е проектът за газопровода „Северен поток 2“, по който се сблъскаха и позициите на вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс и канцлера на Германия Ангела Меркел.

Междувременно докато се провеждаше форумът на високо ниво се появи и съобщението, че ЕС вече е взел решение за нови санкции срещу Русия във връзка със ситуацията в Керченския пролив. Разбира се, това е част от общата картина, от която Германия се опитва да извади „Северен поток 2“. Политика, която може би заслужава да бъде проучена и приложена и от България за „Турски поток“.  

Канцлерът на Германия Ангела Меркел например  смята, че не е правилно съзнателно да се изключи Русия от политическия живот, а Европейският съюз не може да е заинтересован от това. „Съзнателно политически да се изключи Русия аз смятам за неправилно, този сигнал за нас аз го смятам за стратегически неправилен“, заяви тя. По думите й, през последните години са станали сериозни събития, усложняващи възможностите за сътрудничество с Русия, но „за това трябва да се работи и по-нататък“.

„Геостратегически Европа не може да бъде заинтересована от това да прекрати всички отношения с Русия“, каза тя.

Ангела Меркел каза също така, че е необходимо по-често да се обсъждат икономическите аспекти на взаимодействието с Русия. „Ще кажа така – и това съвсем не е лесно – отляво е Порошенко, отдясно – представител на Китай: какво, искаме да тласнем Русия към зависимост от Китай, от потреблението ? Дали това е нашият европейски интерес ? Не мисля“, каза Меркел в изказването си на Мюнхенската конференция по сигурността. „Ние също искаме да получим нещо от търговските отношения“, каза тя. По думите й, тези въпроси трябва да се обсъждат по-често. „Мисля, че трябва по-често да говорим за това“, заключи тя.

САЩ и Германия отново се разминаха и за „Северен поток 2“.

Вашингтон призовава всички да заемат решителна позиция по проекта за газопровода „Северен поток 2“, заяви в изказването си на Мюнхенската конференция за сигурност вицепрезидентът на САЩ Майкъл (Майк) Пенс.

„Ние заставаме против опитите за разрушаване на нашето съюзничество посредством политическа намеса, или използване на енергийни ресурси. САЩ приветстват всички наши европейски партньори, които заявиха твърдата си позиция против „Северен поток 2“. Препоръчваме и другите да направят същото“, каза Пенс, цитиран от международни агенции.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел от своя страна, както и преди продължи да отстоява вече познатите позиции за газопровода „Северен поток 2“.  По думите на Меркел, Германия постоянно подчертава стремежа за запазване на газовия транзит през Украйна, независимо от строителството на новия газопровод по дъното на Балтийско море. „Въпросът за това доколко зависим от руския газ не може да бъде решен с това по коя тръба постъпва. Ще кажа: никой не иска да бъде едностранно зависим от Русия. Но по време на студената война ние получавахме руски газ“, каза тя. По думите на Меркел, тогава гадът е идвал от СССР е не разбира как положението сега се е влошило толкова, че е необходим отказ от партньорство с Русия в тази област.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров от своя страна каза, че не е чул нищо, което да говори за промяна на позициите на Германия за „Северен поток 2“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща