Модернизирането на АЕЦ „Пакш“ в Унгария ще спести 17 млн. тона СО2

Енергетика / Свят
3E news
475
article picture alt description

Без използването на ядрената енергия Европа няма да може да постигне целите си за климатичен неутралитет до 2050 г. Това заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто. Затова Европейският съюз трябва да сложи край на практиката за дискриминиране на ядрената енергия, каза Сиярто в Прага на Шестия конгрес на ядрената промишленост в Централна и Източна Европа, цитиран от MTI.

По думите му ЕС трябва не само да осигури еднакви критерии, но и да стимулира ядрената енергия, защото АЕЦ могат да произвеждат електроенергия безопасно по „зелен“, евтин и предсказуем начин в дългосрочна перспектива. Сиярто заяви, че Унгария е лидер в борбата с промяната на климата, добавяйки, че инвестициите в ядрената енергетика на страната могат да гарантират, че 90% от производството на електроенергията ѝ ще бъде въглеродно неутрално до 2030 г.

Модернизирането на АЕЦ в Пакш ще помогне да се спести изпускането на 17 милиона тона въглерод, отбеляза той и добави, че транспортният сектор на Унгария ежегодно произвежда 12 млн. тона CO2. По думите му новите енергоблокове на АЕЦ „Пакш“ ще помогнат за предотвратяване на изпускането в атмосферата на 1,5 пъти повече CO2.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща