Медведев: Със „Северен поток 2“ и „Турски поток“, Русия не се отказва от транзита на газ по действащите трасета

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1104
article picture alt description

Със строителството на „Северен поток 2“ и „Турски поток“, Русия не се отказва от транзита на газ по действащите газопроводи, такива решения не се предвиждат нито по отношение на Украйна, нито по отношение на други страни. Това заявява премиерът на Русия Дмитрий Медведев в интервю за Luxemburger Wort, преди посещението му в херцогството.

Във  вторник сутринта руският премиер продължава посещението си в България, като му предстои среща с председателя на парламента Цвета Караянчева и участие  в  бизнес форум.


По думите му, Русия като отдавнашен и голям доставчик на гориво се стреми да диверсифицира пътищата за транспортиране на газ за европейския пазар. „Колкото повече са транзитните маршрути, толкова по-надеждни ще са доставките“, казва той.

„Подчертавам: ние не се отказваме от транзита през съществуващите газопроводи. Нито „Северен поток 2“, нито „Турски поток“ предвижда такива решения нито по отношение на Украйна, нито по отношение на други страни“, казва той.


Русия е готова да запази транзита на газ през украинската газотранспортна система и след 2019 г., но при спазване на определени условия.

„В частност ние сме готови да запазим транзита на газ през украинската газотранспортна система и след 2019 година. Разбира се, при спазване на определени условия. Ние неведнъж говорим за тях. Накратко, това е уреждане на отношенията между заинтересованите компании, благоприятни икономически и търговски параметри за сделка, а също така  и стабилна политическа обстановка“, казва той.

В коментар за „Северен поток 2“, Медведев заявява, че газопроводът ще обезпечи само част от необходимия внос за Европейския съюз, но по по-сигурен и евтин маршрут, но изгоден за Европа и ще намали транзитните рискове за доставката на руски газ. „Мотивите (за реализацията на проекта) са напълно очевидни. Вече нееднократно съм говорил по тази тема. Първо за икономическата целесъобразност, тъй като в търговски план „Северен поток 2“ е много интересен проект, за всички негови участници“, казва Медведев.


„И второ, намаляване на транзитните рискове. Русия работи на европейския газов пазар вече няколко десетилетия. Ние държим на репутацията си на надежден партньор и искаме да сме уверени в това, че ще можем и по-нататък да изпълняваме ангажиментите си напълно“, добавя още той.

„Северен поток 2“, по думите на Медведев не заменя транспортния коридор през Украйна.

„Затова и създаваме допълнителен транспортен коридор за доставките на нашия газ. Подчертавам: допълнителен, а не заменящ. Дела на руския газ и потреблението на газ в ЕС сега е около 30 % и „Северен поток 2“ няма да промени съществено тази ситуация. Той ще осигурява само част от необходимия внос за Европейския съюз, при това по по-сигурен и по-евтин в сравнение със съществуващия маршрут. От това печелят европейските потребители“, казва Медведев.


Премиерът заявява, че Москва изхожда от това, че Европа ще остане най-големият потребител на руски газ, независимо от динамичното развитие на зелената енергетика и сегмента на LNG.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща