МВФ: Промените в климата са фундаментален риск за икономическата и финансовата стабилност,

Икономика / Свят
3E news
615
article picture alt description

Международният валутен фонд (МВФ) разглежда климатичните промени като основен риск за икономическата и финансовата стабилност. Това каза днес управляващият директор Кристалина Георгиева. Тя очерта плановете на МВФ да помогне за насочване на инвестициите към "зелени" технологии, които ще стимулират глобалния растеж, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На среща на върха, посветена на адаптирането към климатичните промени, Георгиева прогнозира, че световният брутен вътрешен продукт може да се увеличи с 0,7 на сто през идните 15 години и могат да бъдат създадени милиони работни места, ако цените на въглерода непрекъснато нарастват и инвестициите в "зелена" инфраструктура се разрастват.

"Виждаме климата като фундаментален риск за икономическата и финансовата стабилност, а действията по климата - като възможност за засилване на растежа, особено след пандемията, и за генериране на нови зелени работни места", отбелязва управляващият директор на Фонда.

Тя добави, че МВФ предприема действия в четири области, за да ускори прехода към нова нисковъглеродна и устойчива на климата икономика.

Георгиева обяви, че тази година Фондът ще пусне ново "Табло за климатичните промени", за да проследи икономическото въздействие на рисковете, свързани с климата, и мерките за тяхното смекчаване - ключова стъпка за подсигуряване на необходимата промяна.

"Устойчивостта на климата е критичен приоритет", подчерта тя. "Ето защо я поставяме в центъра на това, което правим, тази и идните години", добави шефката на МВФ.

Фондът освен това включва климатичните фактори в годишните си икономически оценки на държавите, а в оценката си за големите емитенти ще взима предвид ценообразуването при въглерода, посочи Георгиева.

Тя добави, че в проучванията си на финансовия сектор МВФ въвежда засилени стрес тестове и стандартизирано разкриване на рисковете за финансовата стабилност, свързани с климата. Освен това институцията разширява обучението и подкрепата си за централните банки и финансовите министерства при отчитането на климатичните съображения.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща