Малко вероятно е спиране на планираните ВЕИ проекти в Тексас

Енергетика / Свят
3E news
1232
article picture alt description

Проектите за слънчева и вятърна енергетика, планирани за изграждане в щата Тексас е малко вероятно да бъдат спрени.

Както съобщава S&P позовавайки се на последните данни на операторът на системата ERCOT, през периода 2021-2023 година разработчиците смятат да добавят към сега съществуващите вятърни и слънчеви мощности около 35 ГВт , което е почти двойно увеличение на настоящата установена мощност от тези възобновяеми източници на енергия в щата. Ако сега те са от порядъка на около 30 ГВт, то към края на 2023 г. се планира да достигнат 64 ГВт. За сравнение, установената мощност от газовите електроцентрали в Тексас сега е около 60 ГВт.

Ако по-рано в щата се е развивала преди всичко вятърната енергетика, то сега се залага на слънчевата. По данни на Агенцията за енергийна информация (EIA) към ресорното министерство на САЩ, Тексас заема първо място в страната по ръст на установена мощност на слънчевата енергетика през тази година. В Тексас се строи най-голямата слънчева електроцентрала в  САЩ – Център за слънчева енергия Samson (Samson Solar Energy Center) с мощност от 1310 мегавата. Плановете са тя да бъде пусната в експлоатация през 2023 година.

Предвид мощностите, базирани на слънцето и вятъра в щата, все по-важна роля в бъдеще ще имат системите за съхранение, които трябва да играят и ролята на балансьор между търсенето и предлагането. Според данните на ERCOT, установената мощност от батериите, включени към системата може да се увеличи от 225 МВт през 2020 г. до 1,7 ГВт през 2021 г. и над 2 ГВт през 2022 г. Това обаче е само малка част от портфолиото от нови проекти за съхранение на енергия - общо за 26 ГВт, които се проучват от ERCOT.

В началото на февруари, френският нефтогазов концерн Total придоби в Тексас четири огромни слънчеви електроцентрали с обща мощност от 2,2 ГВт, като всяка от тях е снабдена и с батерии за съхранение на енергия от 600 МВт. Те ще бъдат пуснати в експлоатация през 2023-2024 години.

В средата на февруари тази година в щата Тексас енергийната система аварира в резултат на необичайните студове за този регион. Причина за нарушавана не енергоснабдяването е неподготвената за такива студове енергийна инфраструктура.

Обичайно пик на потреблението на електроенергия в Тексас се отчита през лятото. Февруарският пик на потребление, заради студовете е надхвърлил летният, за което операторът ERCOT и системата са се оказали неподготвени. Аналогичен блекаут в Тексас бе регистриран и през 2011 г. В резултат на необичайните студове в щата замръзнаха петролните полета и обектите от газовата инфраструктура. Аварираха газотранспортната и газоразпределителната системи, в резултат на което спряха работа и някои газови електроцентрали. Освен това, заради замръзнало оборудване на инфраструктурни обекти се стигна до изключване на въглищни и атомни мощности. Експертите смятат, че въпреки обвиненията, вятърните и слънчеви мощности като цяло са показали относително добра  устойчивост. Отчетено е само плавно понижение на производството на вятърните електроцентрали, профилът, на които се отличава малко от обичайното и характерно за периода отслабване на вятъра.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща