МАЕ понижава прогнозата си за търсенето на петрол през тази година

Енергетика / Свят
3E news
688
article picture alt description

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижава прогнозата си за темповете на ръст на търсенето на петрол през 2019 г. от 1,1 млн. барела на ден до  1 млн. барела на ден, става ясно от месечния доклад. Понижението на прогнозата е свързано с преразглеждане на показателите по отношение на търсенето от 2018 г. и не сочат за слабо търсене на петрол през 2019 г.

Прогнозата за ръст на търсенето на петрол през 2020 г. също е понижена със 100 хил. барела на ден – до 1,2 млн. барела на ден. „По-ниската оценка за 2020 г. се дължи на по-ниските прогнози за икономически ръст за страните от ОИСР, които са включени в нашия модел“, обясняват от агенцията.

„Очакваме, еч през 2019 г. ръстът (на търсене) ще е най-ниският от 2016 г. насам, тъй като в редица основни региони потребители, включително Европа, Индия, Япония, Корея и САЩ се наблюдава забавяне на растежа. Обратно - в Китай търсенето на петрол е устойчиво“, смятат от МАЕ.

По данни на агенцията, търговските запаси в страните от ОИСР са се увеличили с 43 млн. барела, надхвърляйки средно ниво за 5 г. „Запасите в страните от ОИСР са се увеличили с 20,8 млн. барела – до 2,974 млрд. борела и надхвърлят средният петгодишен показател с 43,1 млн.барела“, се казва още в доклада.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща