МАЕ не изключва спад на запасите от петрол към края на февруари до най-ниското 5-годишно ниво

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
892
article picture alt description

Международната агенция по енергетика запазва прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол на нивото от 1,4 млн. барела на ден – до 100,6 млн. барела на ден, се казва в месечния отчет.
В частност се очаква, че в Северна и Южна Америка през 2019 г. търсенето ще се поддържа от ръста при нефтохимическата продукция от САЩ и трябва да нарасне с 0,4 млн. барела на ден.

Ръстът на търсенето в Азиатско-тихоокеанския регион през 2019 г. ще продължи да е на ниво от 0,7 млн. барела на ден.

Търсенето в Близкия Изток ще е умерено през 2019 г. - с 0,1 млн. барела на ден в сравнение със спада през миналата година.

МАЕ отбелязва, че през 4-то тримесечие на 2018 г. темпът на ръст на търсенето на петрол се е понижило малко в сравнение с 3-то тримесечие – от 1,5 млн. барела на ден до 0,95 млн. барела на ден.

Световните запаси на петрол през януари, по данни на МАЕ са нараснали с 8,6 млн. барела на ден до най-високото си ниво от ноември 2017 г. - 2,881 млрд. барела и са били над средното петгодишно ниво с 21 млн. барела.

Предварителните данни за февруари показват спад на запасите в страните от ОИСР с 29,8 млн. барела. „Ако тези данни се потвърдят, това ще е най-голямото понижение на запасите от ОИСР за 11 месеца и ще доведе до това запасите да спаднат под средното ниво за пет години“, подчертават от МАЕ.

Най-рязък спад на запасите през февруари е отчетено в САЩ, където резервите от нефтопродукти са се свили с 19,6 млн. барела, което е свързано с техническото обслужване на нефтопреработващите заводи, а запасите от петрол са продължили да растат в резултат на високия добив на шистов петрол, независимо от високия ръст на експорта.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща