МАЕ: Енергийният сектор е от критично значение за възстановяването след COVID-19

Енергетика / Свят
3E news
863
article picture alt description

Новата пандемия на коронавирус (COVID-19) създаде безпрецедентна глобална здравна и икономическа криза. Енергийният сектор, който е ключов фактор в съвременния живот е изключително засегнат от тази криза, но той също така е от  критично значение, както на глобално, така и на национално ниво по отношение на възможностите за реагиране и възстановяване. Това се казва в коментар на Международната агенция по енергетика (МАЕ), която стартира центърът си за анализи, свързан с COVID-19.

Енергийната сигурност остава в центъра на вниманието. Кризата подчертава значението на критичната електроенергийна инфраструктура, а също и на ноу-хауто в отговор на пандемията от коронавируса, се казва в коментара на МАЕ. От агенцията обръщат отново внимание на централната роля и значението на електроенергията, както и на това „какво трябва да направят политиците, за да гарантират, че настоящите и бъдещите (енергийни) системи ще останат надеждни, дори когато бъдат трансформирани в резултата от увеличаването на технологиите за чиста енергия“.

„Докато правителствата реагират на тези взаимосвързани кризи, те не трябва да изпускат от очи голямо предизвикателство на нашето време: чистият енергиен преход“,  заявяват още от МАЕ.

В коментарът се отбелязва, че правителствата разработват планове със стимули в опит да противодействат на икономическите щети от коронавируса. „Тези пакети предлагат отлична възможност да се гарантира, че основната задача за изграждане на сигурно и устойчиво енергийно бъдеще няма да се изгуби в  шума на непосредствените приоритети.“

МАЕ ще предостави данни и задълбочен анализ на ефектите от кризата, както и препоръки за това как правителствата и индустрията да вземат решения, които да доведат до по-достъпни, сигурни и устойчиви енергийни системи на бъдещето.

Експертите от МАЕ ще изготвят специален доклад за световната перспектива пред енергийния сектор, като  ще проучат краткосрочните и приложимите мерки, които биха могли да бъдат част от плановете за икономическо възстановяване след пандемията.

„Със силен акцент върху създаването на работни места и въздействието върху растежа, тези мерки ще се основават на строг анализ на доказаните политики и казуси“, казват от МАЕ. „Те биха могли да формират„ оперативен набор от инструменти “за авторите на политики, които са насочени към изграждане на по-модерни и устойчиви енергийни системи в рамките на усилията за икономическо възстановяване.“

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол през месец март специално подчерта, колко разчита съвременното общество на електроенергията и в частност на сигурността на капацитетът от ядрени мощности за осигуряването на доставки.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща