МААЕ и Европейският съюз обсъдиха сътрудничеството в ядрената енергетика през изминалата 2018 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
389
article picture alt description

В Люксембург в началото на февруари се състоя седмото международно съвещание по въпросите за сътрудничеството между Европейския съюз и Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), на което бяха обсъдени резултатите от сътрудничеството през миналата 2018 г. Според официалното прессъобщение, страните са  се договорили за по-нататъшно засилване и разширяване на сътрудничеството в областта на ядрената и радиационната сигурност и гаранциите от страна на МААЕ. В дневния ред са били залегнали и въпроси, свързани с измененията на климата, развитието на проектите за малки модулни реактори, а също така надзора и регулирането.


Един от основните въпроси, поставени по време на съвещанието е регулирането на проблемите, свързани с иранската ядрена програма. Представителите на ЕС са потвърдили готовността си за подкрепа на МААЕ и мониторинга за изпълнение от Иран на задълженията, произтичащи от Съвместният общ план за действие. Според директора на генералния директорат по енергетика към ЕК Герасимос Томас, през миналата 2018 г. ЕС за пръв път е осъществил тематичен експертен обзор по въпросите, свързани със стареенето на атомните електроцентрали и изследователските реактори в съответствие с новите правила за ядрена безопасност.


Друг въпрос, обсъждан по време на съвещанието, според информацията се е отнасял за реабилитацията на територията на Средна Азия, на която са разположени хвостохранилища, останали след добива на уран. Било е отбелязано, че дейностите, свързани с решаването на проблемите по възстановяването на околната среда в Централна Азия са продължени след успешна конференция на донорите, състояла се през 2018 г. Следващата среща в този формат се очаква да се състои във Виена в началото на 2020 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща