МААЕ: Намаляването на въглеродните емисии ще се постигне трудно без атомна енергетика

Енергетика / Свят
3E news
748
article picture alt description

Климатичните промени са едно от глобалните предизвикателства на нашето време и целта за намаляване на емисиите от парникови газове ще бъде постигната трудно без значително увеличаване на използването на атомна енергия. Това заяви изпълняващият длъжността генерален директор на МААЕ Корнел Феруца на откриването на Международната конференция за промяната на климата и ролята на атомната енергетика, провела се тази седмица във Виена.

АЕЦ практически не изпускат парникови газове или замърсители на въздуха по време на работата си и през целия си живот са втория най-ниско излъчващ източник на вредни емисии след хидроенергетиката. Понастоящем в 30 държави работят 449 атомни реактора, които произвеждат 10% от световната електроенергия и една трета от нисковъглеродното електричество. Що се касае до предотвратяването на изпускане на вредни емисии, това се равнява годишно на 400 милиона автомобили по-малко по улиците.

Феруца заяви, че около 70% от електроенергията по света е от изгаряне на изкопаеми горива. Ако трябва да се постигнат климатичните цели, до 2050 г. 80% от електричеството трябва да бъде осигурено от нисковъглеродни източници.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща