Лидерите на ЕС не постигнаха споразумение за бюджета, обсъжданията продължават днес

Икономика / Свят
3E news
370
article picture alt description

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз засега не успяха да постигнат споразумение за бюджета на общността за периода 2021-2027 г. и работата на извънредната среща на високо равнище ще бъде възобновена сутринта.Това съобщи пред журналисти в кулоарите на срещата говорителят на председателя на Европейския съвет Баренд Лейц, предаде ТАСС,  цитирана от БТА.

"Заседанието на Европейския съвет ще бъде възобновено в 10 ч.", каза Лейц.

По-рано беше съобщено, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел провежда двустранни срещи след първия кръг от общи дискусии, предаде ДПА.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел прекрати работата на срещата на високо равнище на ЕС по дългосрочния бюджет на Общността за 2021-2027 г., за да проведе двустранни преговори с лидерите на отделните държави.

Мишел, ще проведе отделни преговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. “В момента няма компромис, позициите са различни. Мишел ще се опита да ги сближи чрез отделни срещи с определени лидери”, обяви пред журналисти в кулоарите на срещата на върха в четвъртък Баренд Лайц.

Асошиейтед прес съобщи, че първата среща на високо равнище след като Великобритания напусна ЕС миналия месец не е била гладка. Европейските лидери са спорили как да бъдат разпределени и похарчени около 1 трилион евро през следващите 7 години.

Разнопосочни становища и обиди между богатите и по-бедните членове на общността бързо изплуваха, посочва АП. Нямаше и следа от единството, което държавните и правителствените ръководители демонстрираха през четирите години преговори за Брекзит, докато се препираха за бъдещите приоритети на ЕС и за това кой трябва да плаща за неговите амбиции, подчертава агенцията.

Лидерите изложиха приоритетите си на обща кръгла маса, а след това Шарл Мишел се срещна с всеки от тях поотделно, за да обсъди отделните оплаквания и искания, казаха служебни лица.

Мишел дойде на срещата с проектобюджет от 1.074 процента от БВП на ЕС. Европейският парламент иска той да е 1,3 процента, а Европейската комисия предпочита 1,11 на сто, посочва АП.

От 2021 г. бюджетът на ЕС ще губи 11 милиарда евро ежегодни вноски от Великобритания. Затова лидерите на страните от общността трябва да решат с колко ще се увеличат вноските на държавите-донори и с колко ще се намалят дотациите за страните-получателки на европейски средства.

Бюджетът на ЕС се основава на седемгодишни рамкови бюджетни планове. Тази система е създадена, за да гарантира стабилността на европейския бюджет и непрекъснатостта на програмите на ЕС, въпреки политическите промени в държавите в общността. Одобряването на всеки бюджетен план се осъществява в условията на силни противоречия между страните донори и получатели на бюджетни пари. Общите плащания на всички държави към бюджета на ЕС за края на седемгодишния период 2014-2020 г. бяха планирани на 908,40 милиарда евро през 2011 г.

Проектът за нов седемгодишен бюджетен план, подготвен от председателството на Съвета на ЕС, предвижда финансиране на ниво от 1,087 трилиона евро за целия седемгодишен период 2021-2027 г. Това е приблизително 1,07% от общия БВП на страните от ЕС за 7 години. В същото време Германия, един от основните плащащи в бюджета на ЕС, предложи определяне на бюджетен лимит на ниво от 1% от БВП на всички страни от общността. В същото време институциите на ЕС предлагат плащанията в бюджета на ЕС да бъдат 1,105 трилиона евро, т.е. 1,08% от общия БВП на ЕС за 7 години.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща