Кремъл определи новите санкции на САЩ като недобросъвестна конкуренция

Енергетика / Свят
3E news
681
article picture alt description

Москва оценява като проява на недобросъвестна конкуренция разширяването на американските санкции по отношение на проекта за газопровода „Северен поток 2“. Това заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

„Като цяло това е доста неприятелска и разрушителна линия но постоянно въвеждане на различни ограничения по отношение на нас, на нашите икономически оператори, на нашата икономика“,  каза Песков пред журналисти.

„За съжаление това стана вече такава неотменна част, такава нелоялна конкуренция, такава нападателна конкуренция от страна на Вашингтон“, отбеляза той, цитиран от руските медии.

Песков подчерта, че „тази разрушителна линия продължава от няколко години и разбира се, тя вреди на двустранните ни отношения“.

Русия има достатъчно решимост да продължи изпълнението на проекта "Северен поток 2", въпреки заплахите и санкциите на САЩ, каза Константин Косачев, ръководител на комисията по външни работи на Съвета на федерацията.

„Колко ефективни ще се окажат всички тези мерки ще покаже времето, защото това зависи в голяма степен не от Русия, която е решена да  продължи да работи. Но е ясно, че САЩ ще търсят нарушители на техните санкции с много повече усърдие, отколкото например, издирват терористи в Сирай“, каза по-рано пред Интерфакс Косачев. Така той коментира съобщението за обявеното от САЩ поредно разширяване на санкциите заради проекта „Северен поток 2“. Според него САЩ не искат да позволят на Европа да е независима от американския газ, което може да се случи, след като „Северен поток 2“ започне да работи.

Във вторник стана ясно, че администрацията на САЩ е разширила ограничителните мерки по отношение на газопровода „Северен поток 2“. Според документа на Държавния департамент, ограничителните мерки срещу проекта от 2019 година ще се прилагат и към компаниите, което ще предоставят услуги или финансиране „за модернизация или оборудване“ на корабите, които може да бъдат ангажирани в проекта. Агенция Bloomberg от своя страна припомни, че руският тръбополагащ кораб „Академик Черский“ трябва да бъде преоборудван за изпълнение на задачите за завършване на проекта.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща