Косово се отделя от енергийната мрежа на Сърбия, ще получава ток от Албания

Подписаното споразумение между Тирана и Скопие предизвика гневна реакция в Белград

Енергетика / Свят
3E news
959
article picture alt description

Електроразпределителните компании на Косово и Албания - KOСТТ и ОСТ, подписаха споразумение в Тирана за създаване на съвместна енергийна система, която ще сложи край на десетгодишната зависимост на Косово от електрическата мрежа на Сърбия, съобщават косовските медии, цитирани от БГНЕС.

Споразумението е подписано със знанието на Европейската мрежа от оператори на преносни системи (EМОПС) и се очаква да влезе в сила през април 2020 г.

Изпълнителният директор на KOСТT Илир Шала заяви, че с подписването на споразумението „Косово ще се откъсне от електромрежата на Сърбия (EMС) и ще стане част от OСТ“. „Това е историческо споразумение за Косово и КОСТТ, защото досега като КОСТТ, ние бяхме част от регулаторния блок на ЕМС (Сърбия, Черна гора и Северна Македония). С подписването на споразумението и прилагането му през април 2020 г. определено ще напуснем сръбското регулаторно пространство и ще станем част от регулаторния блок с Албания“, каза Шала.

Изпълнителният директор на OСТ Скерди Дренова заяви, че споразумението “създава благоприятни условия за оптимално използване на производствените ресурси в рамките на блока”, съобщават косовските медии.

Това споразумение предизвика остра реакция на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, който заяви днес, че Сърбия е създател и собственик на електромрежата в Косово и досега ЕМС и компетентните сръбски институции са успявали да предотвратят членството на косовския оператор, който "незаконно използва част от сръбската мрежа", в Европейската мрежа от оператори на електропреносни системи, предаде БНР.

Джурич каза, че Сърбия няма да позволи създаването на "енергийна велика Албания".

"Вместо приказките за енергийна велика Албания, която никога няма да съществува, Прищина трябва да се заеме с изпълнението на поетите задължения и да формира Съюз на сръбските общини, за което подписа споразумение преди 2415 дни", заяви Джурич.

Сърбия и Косово подписаха договор за управление на електрическата мрежа през 2015 г., но споразумението така и не влезе в сила. Двете страни са придобили мрежата на Косово, изградена, докато Косово е било част от Сърбия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща