Коронавирусът поразява вятърната енергетика на Китай

Епидемията е спряла по-голямата част от производството на компоненти за вятърни турбини в Китай през последните седмици, според проучване на консултантската компания Wood Mackenzie

Енергетика / Свят
3E news
870
article picture alt description

Избухването на коронавируса COVID-19 може да окаже значително влияние върху вятърната енергетика на Китай, съобщава CNBC, позовавайки се на проучване на Wood Mackenzie. Изследователската и консултантска компания заяви, че вирусът „е спрял по-голямата част от производството на компоненти за вятърни турбини в Китай през последните седмици“.

В опит да пречисти въздуха в засегнатите от смога градове, Китай насърчи преминаването към възобновяема енергия и постепенно започна да ограничава мощностите си на въглища. Въпреки това, карантината и ограниченията за придвижване на хора, предназначени да ограничат разпространението на коронавируса, "ще повлияят на вече напрегнатата ситуация с доставката на ключови компоненти за вятърната енергетика".

"В най-добрия случай епидемията ще бъде локализирана и производството ще се възобнови до края на март", каза Сяоян Ли, старши консултант във Wood Mackenzie. „При неблагоприятен сценарий епидемията може да продължи да засяга веригата на доставки до средата на годината“, допълва консултантът.

„Въз основа на тези две възможности очакваме забавянето на производството по цялата верига на доставки на вятърни турбини да намали инсталирането на вятърни турбини в Китай с между 10 и 50% през 2020 г. в сравнение с прогнозата ни за вятърната енергетика за четвъртото тримесечие на 2019 г., която предвиждаше да бъдат инсталирани нови мощности за 28 гигавата”, добави Ли.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща