Концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на планетата е много повече отколкото се е смятало по-рано

Климат / Свят
Маринела Арабаджиева
599
article picture alt description

В атмосферата на Земята концентрацията на въглероден двуокис е много повече, отколкото се смяташе по-рано. Това става ясно от априлския доклад на Потсдамския институт за проучване на климата (PIK). Данните на учените потвърждават твърденията на немските екоактивисти от движението Fridays For Future, които в понеделник представиха в Берлин конкретни и ясни изисквания по отношение на политиката за защита на климата. Активистите, както съобщава DW, са призовали за отказ от производството в Германия на електроенергията чрез въглища до 2030 г., намаляване на изхвърлянията на парникови газове до нула през 2035 г. и въвеждане на данък за изхвърляне на въглероден двуокис.

Сега концентрацията на въглероден двуокис съставлява около 400 частици на милион (ppm). По-рано се смяташе, че подобно ниво на този показател е бил достигнат преди 800 хил. години. Новият модел на изчисление на учените от PIK показва, че аналогична концентрация е имало в епохата на късен плиоцен преди 3 млн. години, когато средната температура на планетата с 3-4 градуса по Целзий е надхвърляла днешната. Моделът на експерта от института Matteo Willeit   и неговите колеги, създаден на основата на проучване на ледовете и седиментите в най-студената част на планетата предполагат, че в северното полукълбо не е имало ледове. Изчезването им, в частност в Гренландия ще доведе до опасността от повишаване на нивото на морето със 7 метра, смята представителят на  Имперския колеж в Лондон, геохимикът Тина ван дер Флинт. По думите й, в подобни обстоятелства е възможно също така топене на ледовете в западната част на Антарктида, което ще предизвика повишаване на нивото на морето с още 5 метра.
През 2015 г. участниците в Конференцията за климата в Париж сключиха споразумение, което си постави за цел ограничаване на глобалното затопляне в края на века с два градуса по Целзий, припомня DW.

Прессъобщението и докладът на PIK : https://www.pik-potsdam.de/news/press-releases/more-co2-than-ever-before-in-3-million-years-shows-unprecedented-computer-simulation

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща