Кои успешни компании са създадени по време на икономическа криза

Сред тях са General Motors, Hewlett-Packard, Burger King, Microsoft, Cable News Network

Икономика / Свят
3E news
606
article picture alt description

Сега, когато коронавирусната пандемия оказва сериозно отрицателно въздействие върху икономиките на много страни, много икономисти вече правят най-неблагоприятните прогнози за бъдещето. За разлика от тях, много експерти припомнят, че в историята има примери как компании, възникнали по време на рецесия в икономиката, в крайна сметка успяват и стават едни от най-силните играчи в своята индустрия.

Кои са тези компании:

General Motors

Компанията е основана през 1908 г. по време на рецесията в икономиката на САЩ. Паниката на финансовите пазари през 1907 г. доведе до рецесия в икономиката на страната, която продължи до 1910 година. Всичко започва със земетресението в Сан Франциско през 1906 г., както и спекулации, довели до фалит на две брокерски фирми за недвижими имоти.

След своето основаван General Motors започва да купува различни автомобилни марки, като Oldsmobile и Cadillac, а през 1918 г. производствената линия е попълнена с марката Chevrolet.

Днес пазарната цена на General Motors е почти 32 милиарда долара, а в компанията работят 164 хиляди служители.

Hewlett-Packard

Компанията започва дейността си по време на рецесията, която продължава от 1937 до 1938 година. Светът е на прага на Втората световна война. Американският брутен вътрешен продукт (БВП) спадна с 10%, а безработицата достигна близо 20%.

Именно през този период Уилям Хюлет и Дейвид Пакард решават да създадат Hewlett-Packard. Компанията официално е открита на 1 януари 1939 г. и става известна благодарение на аксесоарите за компютри, които предлага.

Днес пазарната цена на Hewlett-Packard е 22 милиарда долара, а в компанията в края на 2019 г. са работили около 56 хиляди служители.

Burger King

Първият ресторант отваря разгара на рецесията след войната в Корея през 50-те години. Рецесията в икономиката, продължи от 1953 до 1954 г., беше причинена от промяна в държавните разходи. Американският БВП по това време спада с 2.2%, докато безработицата нараства до 6%.

Първият ресторант Burger King е открит през 1953 г. в Джаксънвил, Флорида. Първоначално ресторантът се е казвал Insta-Burger King. През 1954 г. компанията започва да се разширява, започват да се отварят ресторанти и в други градове. Според сайта на компанията, днес 11 милиона души посещават ресторантите за бързо хранене годишно.

Hyatt

Първият хотел от веригата е открит по време на рецесията, която продължи от 1957 до 1958 година. За осем месеца, колкото продължава рецесията, БВП спадна с 3.7%, а безработицата достига 7.4%.

Според информация на сайта на Hyatt, през 1957 г. предприемачът Джей Прицкер купува мотел Hyatt House, разположен близо до международното летище в Лос Анджелис. Заедно с брат си се заемат с развитие на бизнеса и в резултат на това компанията се разширява и навлиза на международните пазари.

Днес Hyatt Hotels Corporation се оценява на 5.6 милиарда долара, в края на 2019 г. веригата има 913 хотела в различни страни по света.

Microsoft

Компанията е основана по време на рецесията, която е причинена от петролното ембарго от 1973 до 1975 година.

По това време страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) поставиха ембарго на страните, които подкрепяха Израел. Цените на петрола скочиха, а стоковите борси изпаднаха в паника, която се прехвърли бързо и върху финансовите и фондовите пазари. БВП на САЩ спадна с 3.4%, а безработицата нарасна до 9%.

През 1987 г. Бил Гейтс, основателят на компанията, на 31-годишна възраст става най-младият милиардер. Днес Microsoft се оценява на 1.3 трилиона долара, а във всички подразделения на компанията работя 148 465 души.

CNN

Телевизионният канал за новини започва да излъчва през рецесията на 80-те години. Федералният резерв на САЩ (Фед – централната банка) повиши лихвените проценти в опит да спре инфлацията, която през 1980 г. достигна 22%.

Това доведе до забавяне на икономиката, а БВП на САЩ да се понижи с повече от 2%, докато нивото на безработица достига 7.8%.

1 юни 1980 г. започва излъчване на денонощния новинарски канал Cable News Network или CNN. Към 2019 г. средният брой зрители в prime time достига около 1 милион.

Electronic Arts

Тази компания е основен производител и разпространител на видеоигри. Тя започва своята дейност по време на кризата, която продължава от 1981 до 1982 година. Тогава Фед наложи по-строги ограничения в опит да намали инфлацията.

БВП на САЩ спадна с 3%, докато безработицата нарасна до 10.8%. Рецесията се утежняваше от кризата в световната икономика, свързана преди всичко с кризата на енергийния пазар.

През 1982 г. е създадено Electronic Arts. По-късно тази компания стана лидер на пазара на видео игри и игри за конзоли за видеоигри. Днес компанията се оценява на 33 милиарда долара, а броят на служителите в нея достига 9 700 души.

Uber

Тази компания се появи по време на рецесията, която продължи от 2007 г. до 2009 г. По това време БВП на САЩ спадна с 4.3%, а равнището на безработица достигна 10%. Рецесията продължи 18 месеца.

В резултат пазарът на недвижими имоти се срина, а криза в банковия сектор доведе до провал на много финансови институции. Много експерти подчертават, че последиците от кризата се усещат и до днес.

Както е отбелязано на уебсайта на компанията, Uber се поява на пазара през март 2009 г. По данни към юни 2018 г. пътниците са използвали приложението Uber за 10 милиарда пътувания.

Airbnb

Този стартъп, който подобно на Uber, се появява по време на кризата 2007-2009 година.

Първоначално идеята за създаване на уебсайт за наемане на стаи не се оказва много печеливша, но след два години настъпва обрат и до 2019 г. компанията вече е достигнала пазарна стойност от 31 милиарда долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща