Китай ще строи петролна рафинерия за $ 2,6 млрд. край сръбския град Смедерево

Енергетика / Свят
Георги Велев
1058
article picture alt description

Китай има интерес да построи нефтопреработваща рафинерия в сръбския град Смедерево, съобщават сръбските медии. В Националния съвет за координация на сътрудничеството с Русия и Китай се проведе среща с китайски инвеститори на тема строителството на петролна рафинерия в Смедерево. Стойността на инвестицията е за около 2,6 милиарда щатски долара, информира Serbian Monitor.

Съветът заяви, че представителите на китайските компании са готови да започнат с изпълнението на проекта през април, след преговорите и хармонизирането на всички въпроси с работната група, която трябва да бъде сформирана от правителството на Сърбия. Очаква се изграждането на рафинерията да продължи около четири години.

„Планът е нефтокомбинатът да бъде построен на място, определено за такава дейност. Новата рафинерия в Смедерево ще произвежда гориво по стандарт ЕВРО 6 и ще има нулеви емисии на вредни газове. Компании от Германия и САЩ ще участват в производството на оборудване за рафинерията“, стана ясно от публикуваното в сръбските медии съобщение. Рафинерията ще бъде „първата инвестиция, използваща най-новите технологии и упражняваща пълна защита на околната среда“.

В Смедерово през миналата година местните протестираха срещу стомадобивното предприятие Železara заради замърсяването на въздуха. Протестиращите временно блокираха железопътната линия и пристанището на река Дунав, използвани от компанията за превоз на желязна руда.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща