Китай трябва да строи годишно по 8 енергийни блока, според CNNC

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
776
article picture alt description

Китай трябва годишно до 2030 г. да строи по 8 енергийни блока на АЕЦ, за да осигури устойчивото развитие на атомната промишленост в страната. Това е казал председателят на компанията China National Nuclear Corporation (СNNC) Yu Jianfeng по време на провеждащата  се в Пекин годишна сесия на парламента – Национален народен конгрес.


„Сега атомната енергетика заема 10 % в общия обем от производството на електроенергия. Според изчисленията, през 2030 г. общото потребление на електроенергия в Китай ще достигне 8,5 трлн. - 10,5 трлн. кВтч. Ако делът на ядрената енергетика се увеличи до настоящото световно ниво, общата установена мощност на ядрената енергетика в Китай трябва да е 120-150 млн. кВт. Това означава, че до 2030 г. средно годишно да се строят по осем енергийни блока с мощности от 1 млн. кВтч, е заявил  Yu Jianfeng, цитиран от информационния портал Sina.


По последни данни на Световната ядрена асоциация, през октомври 2018 г. в Китай работят 45 реактора, а други 15 са в процес на строителство. Общата мощност на всички реактори в Китай сега се изчислява на 41,7 ГВт. Други 4 реактора с обща мощност от 3,8 ГВт работят в Тайван, припомня Прайм. Според държавния план за развитие за периода 2014-2020 г. Китай планира да достигне обща мощност от 58 ГВт.


В понеделник, 11 март стана ясно, че Русия и Пекин са подписали  рамков договор за изграждане на Седми и Осми енергоблок на АЕЦ „Тянван“ и договор за технически проект за строителство на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Сюдайпу“. Документите са парафирани от представители на инженерното подразделение на руската корпорация „Росатом“ – АСЕ, и предприятия на китайската корпорация CNNC.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща