Китай повече няма да оказва подкрепа на държавните компании

Икономика / Свят
3E news
485
article picture alt description

Китайското правителство заяви, че повече няма да предоставя специални субсидии за държавните компании. Това бе предмет на различията между Пекин и Вашингтон по време на преговорите, насочени към намаляване на търговското напрежение, пише Dow Jones.

Усилията за преустройството на държавния сектор, предприемани от Китай през всички тези години бяха насочени към това държавните компании да могат да се конкурират с другите компании на равни начала. Това е заявил в сряда Пен Хуган, представител на държавната комисия за контрол и управление на държавното имущество.

След всички тези години на реформи като цяло вече няма субсидии, предназначени конкретно за държавните компании, е казал Пен. Възможно е да се наложи китайските власти да обсъдят въпросът за компенсации на държавните компании по отношение на някои от оперативните разходи, свързани с оказването на определени държавни услуги, е добавил той, без да посочва подробности.

Китайските и американски преговарящи трябва да подпишат първия етап от търговското споразумение на церемония, която ще се проведе в Белия дом по-късно в сряда. Търговското споразумение предвижда увеличение от страна на Китай на американски стоки и услуги, а също така и намаляване от Вашингтон на митата за китайските стоки.
Съединените щати ще запазят тарифите си за китайски стоки до приключването на "втория етап" на търговско споразумение между САЩ и Китай, заяви по-рано във вторник американският министър на финансите на Стивън Мнучин, само ден преди двете водещи световни икономики да подпишат временна сделка.

Мнучин каза пред репортери, че президентът Доналд Тръмп би могъл да обмисли облекчаването на тарифите, ако двете най-големи икономики в света се придвижат бързо до подписване на споразумение за последващи действия.

"Ако президентът въведе бързо "втория етап", той ще обмисли освобождаването на тарифите като част от него", посочи финансовият министър.
Доналд Тръмп насрочи подписването на търговското споразумение от "първа фаза" с вицепремиера на Китай Лю Хъ в Белия дом в сряда от 11:30ч. местно време (18:30ч. българско време).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща