Китай намалява квотите за добив на редки метали

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
670
article picture alt description

Китай намалява квотите за добив на редки метали и вероятно ще се наложи да покрива нуждите си през тази година от внос. Министерство на промишлеността и информационните технологии на Китай наложи лимит при производството на редки метали в първия за тази година кръг от квоти – на ниво от 60 хил. тона, което е с 18 % по-малко от година по-рано (73,5 хил.тона).


Според данните за 2018 г. квотите за добив на редки метали в Китай са били на ниво от 120 хил. тона, а през 2017 г. - 105 хил. тона.


Лимитите за втория кръг от квоти през настоящата година ще зависи от пазарните условия и ще станат известни в края на месец юни, съобщава агенция Bloomberg.


Според прогнозата на Китайската асоциация за редки метали, търсенето на този тип метали в Китай през тази година ще е от порядъка на 180 хил. тона. Предвид това, че квотата за добив е много ниска, на китайските потребители ще се наложи да търсят възможности за покупки в чужбина.
Според данните на геоложката служба на САЩ,  Китай, в който са съсредоточени 37 % от световните запаси на редки метали държи  дял от 70 % при добива.

Китайската страна вече няколко години затяга ограниченията върху експорта на редки метали, позовавайки се на екологични изисквания и рационално ползване на природните ресурси. Ограничителните мерки обаче предизвикват протести сред повечето развити страни, като САЩ, Европа и Япония.
Редките метали са група от 17 елемента, включващи лантан, скандий, итрий и лантаноиди. Независимо от названието им, този тип метали не са редки – предвид общото разпространение те надхвърлят десет пъти например молибден и волфрам. Капиталовите разходи за техния добив обче се смятат за изключително високи – от порядъка на 40 хил. долара за тон по данни на Roskill Information Services Ltd..

Редките метали се използват в радиоелектрониката, атомната техника, машиностроенето, химическата и стъклената промишленост.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща