Киев определи като неприемливо предложението на „Газпром“ за транзита

Енергетика / Свят
3E news
461
article picture alt description

Министърът на енергетиката на Украйна Алексей Оржел заяви, че предложението на „Газпром“ към „Нафтогаз“ за продължаване на транзитния договор или за сключване на нов със срок от една година при взаимен отказ от съдебните претенции е неприемлив.

Вчера „Газпром“ изпрати до „Нафтогаз“ официално предложение за продължаване на транзитния договор или за сключването на нов за една година според прогнозираното търсене за ЕС, посочвайки обаче като задължително условия взаимен отказ от страна на компаниите от съдебните и антимонополните претенции. „Газпром“ посочва също така, че очаква и становището на украинската страна за покупка на руски газ от 2020 г.

„Нека бъдем откровени. Предложението, което е получено е неприемливо за Украйна, предвид това, че се  иска да се  откажем от арбитража и да подпишем договор само за една година за ползването на нашата газотранспортна система“, коментира украинският министър  в ефира на предаването Свобода на словото пред телевизия ICTV.

В същото време той смята, че страните трябва да потърсят компромис по въпросите, свързани с продължаването или сключването на нов договор. „Ако приемем в определена форма нашите искания, ако подпишем дългосрочен договор ще може да търсим компромиси. Надявам се, че такъв компромис може да се съгласи и „Газпром“, заяви Оржел.

Очаква се обсъждане на предложението да има и в тристранен формат – ЕК-Русия-Украйна. На този етап обаче все още няма определена окончателна дата за предстояща среща.

Действащият договор между Русия и Украйна за доставка и транзит на газ приключват в края на настоящата 2019 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща