Киев завърши нагнетяването на газ в хранилищата си за зимата

Енергетика / Свят
3E news
524
article picture alt description

Украйна завърши процеса по нагнетяване в подземните си газохранилища на природния газ, който ще се използва през  предстоящия отоплителен сезон. Това е съобщил председателят на компанията „Оператор на газотранспортната система на Украйна“ Сергей Макогон във Facebook.

“Приключи поредният сезон по нагнетяване на газ в украинските подземни хранилища за газ“, е съобщил той“. Към 15 октомври в подземните газохранилища на страната има над 21,1 млрд.куб м синьо гориво.

Макогон уточнява, че Украйна е нагнетила природен газ, както от собствен добив, така и от внос, доставян в страната чрез реверс от страните от Европа. Освен това през пролетта на тази година западни търговци са започнали активно да ползват услугите на украинските хранилища и да нагнетяват в тях газ чрез режима „митнически склад“. Нивото на този газ в украинските подземни газохранилища към настоящия момент е 2,32 млрд.куб м.

„Това означава около 620 млн. гривни (25 млн. долара) допълнителни приходи от ДДС за „Укртрансгаз“ и съответно значителни допълнителни постъпления в бюджета“, е уточнил той.  Тоест, количествата газ, с които разполага Украйна са 18,8 млрд. куб м, уточнява ТАСС.

През зимния сезон на миналата година „Нафтогаз Украйна“ оцени необходимите обеми газ за комфортно преминаване на отоплителния сезон на около 16 – 17 млрд. куб м. На територията на Украйна има общо 12 подземни газохранилища с обем за общо 31 млрд.куб м.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща