Италия с амбиция да стане средиземноморски водороден център

Страната публикува водородната си стратегия

Енергетика / Технологии
3E news
698
article picture alt description

Министерство на икономическото развитие на Италия публикува за обществени консултации Предварителни принципи на националната водна стратегия.

„Италия е една от първите страни, които провериха водорода като източник на екологично чиста енергия на бъдещето, в състояние да ускори процеса за декарбоизация“, заявява министъра на икономическото развитие Стефано Патуанели.

„Италия е кандидат за ролята на средиземноморски център за производство, транспортиране и съхранение на зелен водород“, добавя той.

Първият етап на стратегията до 2030 година се концентрира върху секторите, в които може да се произвежда и използва водород на местно ниво, започвайки със съществуващите инсталации, а също така и за поддържане и използване на Н2 в нови сектори, като например железопътния транспорт – чрез замяна на дизеловите влакове в неелектрифицирани участъци.

На този етап се предвижда, че мощността на електролизаторите изградени в страната трябва да достигат 4 ГВт през 2030 г.

През 2050 г. се очаква, че възобновяемият водород ще достигне търговско зрялост, което ще даде възможност за по-активното му използване в други сектори на промишлеността и транспорта.

В стратегията се планира през 2030 г. водородът да заема 2 % в крайното потребление на енергия, а през 2050 г. делът му вече трябва да нарасне до по-значителните 20 %.

Според публикувания документ, Италия трябва да инвестира от 2 до 3 млрд. евро в инфраструктура за разпределение но водорода, железопътния и автомобилен тежкотоварен транспорт, от 5 до 8 милиарда евро за производството на водород и 1 милиард евро в изследвания и разработки.

Европейската водородна стратегия, която бе огласена по-рано през тази година предвижда 40 ГВт електролизатори през 2030 г. В този смисъл целта на Италия за мощности от 5 ГВт изглежда доста амбициозна. Преди нея по амбициозност е Франция, която предвижда 6,5 ГВт мощност от електролизатори за същия период. 

Пълния текст на водородната стратегия на Италия може да прочетете на: https://www.mise.gov.it/images/stories/documenti/Strategia_Nazionale_Idrogeno_Linee_guida_preliminari_nov20.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща