Испанската Endesa ще изгради 340 електролизатора, захранвани от 2000 МВт мощности от ВЕИ

Компанията планира 23 проекта за производство на чист водород и инвестиции от порядъка на 2,9 млрд. евро

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
2522
article picture alt description

Испанската енергийна компания Endesa, която е част от групата Enel планира да осъществи 23 проекта за производство на екологично чист водород в Испания.

Програмата на компанията предвижда изграждане на 315 електролизатора в континенталната част на Испания и още 25 МВт на Канарските и Балеарските острови. Електроенергията за тях ще се доставя от слънчеви и вятърни електроцентрали с обща мощност от 2 ГВт, става ясно от съобщение на компанията.

Инвестициите, които компанията ще заложи за осъществяване на тази цел се оценяват на 2,9 млрд. евро.

Проектите за електролизатори на континента ( As Pontes, Compostilla, Huelva, Teruel, Almería, Tarragona, Valle del Ebro, Sasena ) предвиждат общо инвестиции от 2 млрд. евро за строителството на 8 електролизатора с капацитет от 315 МВт. По време на строителството ще бъдат създадени 620 работни места, както и 320 в етапа на последваща експлоатация и техническо обслужване в разстояние на 20 години. Към това трябва да се добави и новата заетост, свързана с пуска на възобновяеми мощности, които ще захранват електролизаторите, подчертават от компанията.

Обявената водородна програма отговаря на плановете на Enel, в която в частност се казва, че Endesa ще изгражда електролизатори на слънчевите и вятърните си електроцентрали за производство на водород, който ще се използва за целите на съхранение на енергия или ще се продава на промишлени клиенти, които търсят възможности за декарбонизация.

По думите на генералния директор на Generación de Endesa, Rafael González, компанията иска да покаже ангажимента си към зеления водород  като ключов в процес ана енергиен преход. Тези мощности са над половината от 3900 MВт, които компанията обяви, че ще стартира в Испания между 2021 и 2023 г., според актуализацията на стратегията, от края на миналия ноември, допълва той.

В стратегическия план на Endesa, който бе публикуван през месец ноември миналата година се казва, че компанията ще пусне 3,9 ГВт възобновяеми мощности в Испания в периода 2021-2023 г. Тоест за новата водородна програма ще бъдат задействани мощности, отговарящи наполовина на тези нови електроцентрали.

Към днешна дата най-разработен е проектът As Pontes (A Coruña). Там ще бъде изграден електролизатор с мощност от 100 МВт и шест свързани с него вятърни електроцентрали от 611 МВт. Общият обем на инвестиции в този проект е от порядъка на 738,2 млн. евро. Електролизната инсталация ще произвежда 10 000 тона зелен водород годишно.

Целта на този пръв проект е да докаже, че обект от такъв мащаб може да бъде изграден и е ефективен от икономическа, технологична и екологична гледна точка.

Като цяло, 23-те проекта, предложени от Endesa предполагат диверсификация на обектите и крайното използване на водород. Той ще се използва в различни сектора – в островни системи за енергоснабдяване, химическата промишленост, топлоснабдяването и за зарядните станции за тежкия товарен транспорт.

Общият обем на производство на водород от всички проекти е 26 000 тона годишно. За сравнение, към настоящия момент в Испания се произвежда и потребява около 500 000 тона водород, но от изкопаеми горива.

Още по темата: https://www.endesa.com/es/prensa/sala-de-prensa/noticias/transicion-energetica/endesa-contempla-desarrollo-23-proyectos-hidrogeno-verde-espana

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща