Има сделка за Brexit между Великобритания и ЕС

Постигнат е компромис за митническия режим - Северна Ирландия остава в митническата територия на Великобритания, но за стоките, пристигащи на северноирландска територия, ще се прилагат всички процедури на ЕС

Икономика / Свят
3E news
586
article picture alt description

Преговарящите от страна на Великобритания и Европейския съюз са постигнали сделка за Brexit. Това се казва в изявление на Европейската комисия. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е заявил, че е препоръчал на ЕС да одобри тази сделка, съобщава агенция Ройтерс.  

Други агенции цитират премиера на Великобритания Борис Джонсън, който също твърди, че има сключена нова сделка по Brexit и очаква одобрението на парламента.

След две денонощия на непрекъснати преговори, преговарящите страни от ЕС и Великобритания са постигнали договореност „ за допълнителен протокол за Северна Ирландия и политическа декларация, които ще допълнят споразумението за излизането на Великобритания от ЕС“. Това е написал в Twitter в четвъртък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава от своя страна ТАСС.

„Когато има политическа воля, има и споразумение, и ние го имаме“, е отбелязал той.

По-късно Ройтерс съобщи, че споразумението е станало възможно, след като ЕС и Великобритания са постигнали компромис за митническия режим, предаде БТА. Северна Ирландия остава в митническата територия на Великобритания, но за стоките, пристигащи на северноирландска територия, ще се прилагат всички процедури на ЕС.

На самия остров Ирландия няма да има митнически проверки, които ще се правят в пристанищата.

За стоките, транспортирани от останалата част Великобритания за Северна Ирландия, които се предполага да останат там, няма да се прилагат мита на ЕС.

Европейски мита няма да се плащат и за стоки за лична употреба, пренасяни от пътници, преминаващи ирландската граница и за втора категория стоки, които са предназначени единствено за незабавна консумация, а не за последваща преработка.

Съвместна комисия, сформирана от ЕС и Великобритания, ще определи след Брекзит по-точно кои стоки се включват във втората група.

На Обединеното кралство ще бъде позволено да възстановява акцизите за компании в Северна Ирландия, доколкото това не нарушава правилата на ЕС за държавната помощ.

Северна Ирландия ще може да се възползва от бъдещите търговски споразумения, които Великобритания ще сключи с други държави. Ще се прилагат единствено британските мита, при условие, че стоките не се изнасят в Ирландия и единния пазар на ЕС.

Споразумението между Брюксел и Лондон предвижда освен това парламентът на Северна Ирландия след Брекзит да даде съгласието си по въпроса дали европейските правила да продължат да се прилагат на северноирландска територия.

Страните си поставят за цел след Брекзит да договорят амбициозно споразумение за свободна търговия - без мита и с неограничени квоти.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща