И във Великобритания отрицателни цени на електроенергията през почивните дни

Енергетика / Свят
3E news
670
article picture alt description

Феноменът на отрицателни цени на електроенергията е добре известен. Във връзка с променливата електроенергия на слънчевите и вятърните мощности на много пазари се увеличават периодите, в които предложенията за електроенергия (производство) надхвърля търсенето (потреблението). Наличието в енергийната система на ниско маневрени „базови“ мощности, такива като атомни и въглищни електроцентрали не дава възможност на операторите бързо да коригират производството. За някои обекти често е икономически по-изгодно и безопасно да доставят електроенергия „в минус“, отколкото да спрат производството.

Подобна ситуация през последната седмица се наблюдава в някои страни основно заради ефекта, предизвикан от пандемията COVID-19. Както стана ясно отрицателни цени на електроенергията бяха регистрирани преди дни на шест от европейските електроенергийни борси. 

Потреблението намалява, а енергийната система фактически е поставена в ситуация на излишък на електричество в резултат на променливите слънчеви и вятърни електроцентрали. Преди година краткосрочните събитие на пазара на пазара на едро не са се отразявали на цените на дребно, но не и сега.

На енергийния сектор във Великобритания, на който непрекъснато се наблюдават някакви иновации, регулярно се появяват и нови бизнес модели, коментират медиите. В частност, една от иновациите касае внедряването на „динамични“ тарифи на дребно, като например предложението от компанията Octopus Energy. С една дума тарифите й гарантират 100 % доставка на възобновяема електроенергия.

Най-общо тарифите за клиентите на дребно (домакинствата) се прикрепват към цената на едро, след което тя се променя в разстояние на целия ден.Тъй като цените на едро скачат доста силно, горната граница на тарифата е ограничена, за да не бъдат ощетени сериозно потребителите.

Както става ясно от съобщения на пресата, над 100 хил. домакинства през почивните дни са получили обратно пари за потреблението на електроенергия в резултат на отрицателните цени. Въпреки че често се налага изключване на вятърните, или слънчеви мощности, заради ниското търсене, нормативната база предвиждат тези централи да си плащат, независимо, че са в етап на престой. В опит да решат този проблем британските енергетици се стремят да повишат гъвкавостта на системите, стимулирайки клиентите към по-активно потребление на електроенергия в периодите на излишък и съответно да намаляват потреблението в пиковите часове, става ясно от публикациите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща