Заради риска от загуба на пари „Газпром“ е отменил пласирането на еврооблигации

Енергетика / Свят
3E news
487
article picture alt description

„Газпром“ е отменил планираното за тази седмица пласиране  на еврооблигации в швейцарски франкове заради риска от загуба на пари в резултат на атаката на „Нафтогаз Украйна“, съобщава Интерфакс, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията.

Юристите, занимаващи се с организирането на сделката не са успели да дадат пълна гаранция за това, че привлечените средства няма да бъдат загубени. В същото време източникът не е изключил, че в случай на отварянето на благоприятен „прозорец“ компанията може да привлече финансиране в скоро време., тъй като новата програма за пласиране на бондове е подготвена, а всички документи и информационни материали са налице.

По график в края на ноември“Газпром“ пуска и отчета си по международните счетоводни стандарти за 9-те месеца, а това изисква и актуализиране на емисионните документи по пласирането. И в този случай вече компанията няма да излезе с нови бондове до края на годината, е уточнил източникът на агенцията.

Миналия петък „Газпром“ публикува материалите по новата програма за еврооблигации с лимит от 30 млрд. евро, включително и обновен информационен меморандум.
Агенцията припомня, че Стокхолмският арбитраж задължи „Газпром“ да доплати на „Нафтогаз“ 4,63 млрд. долара за недоставени количества газ за транзит. Предвид това, че по-рано съда е потвърдил задължение на украинската страна за доставка на газ за 2,018 млрд. долара, според резултатите от двете арбитражни дела за доставка и транзит „Газпром“ трябва да доплати на „Нафтогаз“ 2,56 млрд. долара. „Газпром“ обжалва тези решение, но украинската страна не иска да чака апелативното решение е започна акция срещу активи на „Газпром“ в чужди юрисдикции.

За последно „Газпром“ проведе пласиране  през февруари тази година  (1,25 млрд. долара при 5,15% годишно). Веднага след това „Нафтогаз“ изпрати до отделите на големите банки и Gaz Capital S.A. И GazAsia Capital S.A. Уведомление за запор на активите на ПАО „Газпром“. Окръжният съд на Люксембург отхвърли на 8 юли жалбата на „Газпром“ и   потвърди запора на активи на територията на страната в рамките на принудително изпълнение на решението на Стокхолмския арбитраж.

Във Великобритания обаче обратно, върховният съд на Англия и Уелс през март спря дело за признаване и въвеждане в изпълнение на територията на Англия и Уелс решението на Стокхолмския арбитраж.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща