Заради коронавируса, китайските компании са понижили преработката на петрол до най-ниското ниво от 2014 г.

Енергетика / Свят
3E news
759
article picture alt description

Обемът на преработката на петрол в Китай към настоящия момент е почти с 25 % по-малък от година по-рано, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на източници от сектора. През тази седмица компаниите са намалили преработката на петрол например до 10 млн. барела на ден – минималното ниво от 2014 г., отбелязват източници.
Преди това през този месец обемът на нефтопреработката в Китай е достигала до ниво от порядъка на 11,4 млн. барела на ден, а година по-рано – до 13 млн. барела на ден.

Продължаващото ограничение на преработката на нефт от китайските компании е в разрез с оптимистичните прогнози за това, че разпространението на коронавируса в Китай е възможно вече да е преминал своя пик, което се отрази и в подем на цената на петрола през миналата седмица.

Много хора в Китай, както и преди са принудени да остават по домовете си и не могат да ходят на работа, а ограниченията в туристическия сектор доведоха до рязък спад на търсенето на авиационно гориво. Източниците отбелязват, че слабите обеми при преработката на нефт ще се запазят поне до края на февруари, а сроковете ще зависят от това кога ще бъде поставено под контрол разпространението на коронавируса. Растящите запаси от продукцията са основен проблем за повечето от нефтопреработващите компании в страната към този момент, казват източниците.

Запасите от бензин в хранилищата на независимите нефтопреработващи компании в провинция Шандун към началото на февруари са били от порядъка на 35 % от общите производствени мощности в сравнение с 15% на 23 януари, сочат данните на секторния консултант SCI99.

Към края на вчерашния ден местно време броят на заболелите от пневмония предизвикана от вируса Covid-19 е бил 74,185 хил. души, като смъртен изход е регистриран при 2,004 хил. случая според държавната комисия по здравеопазване на Китай.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща