Обсъждат газовата директива на ниво КОРЕПЕР

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
724
article picture alt description

Комитетът на постоянните представителите на ЕС (Coreper I , КОРЕПЕР I) на среща в петък ще обсъди поправката в газовата директива на ЕС и възможността за даване на Съвета на ЕС мандат за преговори с Европарламента за компромисен текст на законопроекта, който в първоначалния си вариант може да засегне работата на „Северен поток 2“ , а и също така на сега съществуващия „Северен поток“, съобщава РИА Новости, позовавайки се на свой източник от ЕС.



Поправката към газовото законодателство на ЕС бе обсъждано в работната група по енергетика на Съвета на ЕС от порядъка на година, като между страните имаше разногласия по документа. Сега обаче въпросът е изнесен на по-високото ниво  Coreper I.

“Текстът, който ще се обсъжда в петък не се е обсъждал на ниво работна група“, е казал източникът на агенцията. По думите ми, дискусията в петък ще е по новото предложение на румънското председателство на Съвета на ЕС, което е основано на дискусиите по поправката  към директивата, която е на работната група.


Дискусията по тази тема на  Coreper I има два аспекта – съгласуване на предложения текст на документа – с  или без внасяне на изменения, а също така и по въпроса за предоставяне на румънското председателство в Съвета на ЕС мандат за преговори с ЕП по компромисен текст на законопроекта. Своята позиция по поправката Европарламентът е изготвил още през миналата година. Ако в петък на  Coreper I текстът на поправката не получи квалифицирано мнозинство от страните от ЕС, то няма да бъде даден и мандат за преговори с Европарламента.

Европейската комисия през ноември 2017 г. предложи да бъде направена поправка в газовата директива на ЕС. Целта е определени норми от енергийното законодателство на ЕС да се прилагат не само към някои, а към всички газопроводи на територията на ЕС от и за трети страни. Към тези норми се отнасят в частност недискриминационното определяне на тарифите за пренос на газ, достъп на трети страни, разделяне на дейностите по продажба и транспортиране на газ. Сега тези норми не обхващат морските участъци на газопроводите.


След утвърждаване, поправката трябва да бъде съгласувана със Съвета на страните на ЕС и Европарламента. Ако бъде намерен компромис, той ще се утвърди отделно от Европарламента и Съвета на ЕС и може да влезе в сила.

 

 

Страните от Европейския съюз ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет), става ясно от публикация и на германският национален ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.


Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода.

Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток 2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“.  Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса.

За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави. В четвъртък източници на изданието разкриха, че Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“, поставяйки по този начин под съмнение бъдещето му.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща