Запазване на добива на петрол и увеличаване на добива на газ в енергийната стратегия на Русия до 2035 г.

Енергетика / Свят
3E news
731
article picture alt description

Енергийната стратегия на Русия за периода до 2035 г. предполага в оптимистичният си сценарий запазване на годишния добив на петрол на ниво от 550-555 млн. тона, в консервативния сценарий – постепенен спад до 490 млн. тона, се казва в документа, на който позовава „Интерфакс“.

Освен това се предвижда ръст на експорта на петрол до 308 млн.тона според оптимистичния сценарий и намаляване до 253 млн. тона при песимистичния в сравнение с 2020 година, когато се прогнозират 288 млн. тона и 286 млн.тона. Предвижда се запазване на настоящите количества руски петрол в посока Европа с възможен незначителен спад към края на периода и многократно увеличение на доставките за страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

И двата варианта за развитие на сектора са базирани на ръст на добива на газ до 875 млрд. куб м и 757 млрд. куб м съответно (през 2020 г. 720 млрд. куб м и 670 млрд. куб м), както и ръст на експорта – до 357 млрд. куб м и до 248 млрд. куб м (през 2020 г. - 252 млрд.куб м и 228 млрд.куб м). Към края на разглеждания период над една трета от целия експорт на руски газ, според очакванията ще се пада на страните от Азиатско-тихоокеанския регион. „При липса на изкуствени пречки, свързани с политически мотивирана диверсификация на източниците на доставки, експортът на руски природен газ по европейското направление също има потенциал за ръст, включително и поради нарастването на конкуренцията с доставките на втечнен природен газ“, се отбелязва в документа.

Ръстът на експорта на газ по специално ще се отрази в намаляване на ценовата диференциация между нефта и газа. Нещо повече, в консервативния сценарий практически не се променя, но в оптимистичния се увеличава с 30 % експорта на газ за европейския пазар, а  5 до 9 пъти се допуска нарастване на доставките на азиатския пазар.

Стратегическата задача в петролния сектор определено е свързана с осигуряването на добива на петрол, пълно покриване на натоварването на руските нефтопреработващи заводи и изпълнението на експортните договори в обем до 550 млн. тона и то в условията на изтощаване на действащите находища и по-лошото качество при новооткритите, пише още агенцията, цитирайки документа. Внимание ще бъде отделено също така и на осигуряване на поддръжката на необходимото ниво на качествените характеристики на нефта и нефтопродуктите, доставяни на вътрешния и външните пазари, създаване на условия за устойчиво дългосрочно развитие на нефтопреработващите производства при осигуряване на приемливи за вътрешния пазар цени на нефтопродуктите.

Първата мярка за поддържането на нивото на добив в дългосрочен план, според публикацията е свързана с усъвършенстване на системата за данъчно облагане на петролния сектор. Акцентира се и върху усвояването на континенталния шелф на Русия и създаването на икономически привлекателни условия за разработване на малки находища.

По отношение на нефтопреработката се отбелязва, че е необходимо завършване на мащабната програма за модернизация на нефтопреработващите заводи, предвиждаща въвеждане на над 50 инсталации за вторична преработка на нефт, се отбелязва в проекта.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща