Задава ли се втора търговска война между Франция и Турция

Първата беше през 2011 година и щетите за двете страни се оценява на около 12 млрд. евро, колкото е бил стокообменът през 2010 година

Икономика / Свят
3E news
886
article picture alt description

Бойкотът на френските стоки в Турция отдалечава страната допълнително от ЕС, преупреди говорител на Европейската комисия. Призивите за бойкот противоречат на турските задължения към ЕС, добави той, цитиран от БТА.

Говорителят отбеляза, че по силата на договореностите на Анкара с ЕС следва да се осигури двупосочен свободен пазарен достъп.

Ердоган вчера призова сънародниците си да бойкотират френските стоки заради спора с Париж по въпроса за отношението към мюсюлманите във Франция. Според турски издания бойкотът ще засегне търговия на стойност милиарди долари.

Поводът за словесната война, засега, е убийството на 16 октомври по особено жесток начин на 47-годишния френски учител по география и история Самюел Пати от 18-годишния Абдула Анзоров с чеченски произход. Самият терорист беше застрелян от полицейски патрул.

Последва и позицията на президента на Франция Еманюел Макрон заяви, че обявява война на ислямския сепаратизъм. По неговите думи, в началото на декември ще бъде представен специален законопроект, чиято основна цел е да „укрепи републиканските ценности“.

Инвеститорите приеха инцидента като знак за нарастващо напрежение между Анкара и Европа, което доведе до обезценяване на турската лира и спад на основния индекс на фондовата борса в Истанбул - Borsa Istanbul Index 100.

Най-голямото бизнес сдружение на френските предприемачи MEDEF, в която членуват над 750 хиляди юридически лица, призова компаниите да заемат твърда позиция на фона на началния бойкот на техните продукти в няколко страни от Близкия изток.

„Френските принципи на свобода на словото и свободно придвижване на стоки и услуги трябва да имат предимство“, каза ръководителят на MEDEF Жофруа Ру дьо Безие пред френски медии. Според него, пренебрегването на френските стоки от близкоизточните потребители все още е локализирано явление. Бизнесменът отхвърли и призивите за бойкот на близкоизточните стоки, като каза: „Не отговаряйте на глупостта с глупост“.

Задаващата се търговска война между Турция и Франция е втора за 21 век. Преди 9 години,  през декември 2011 година, президентът Ердоган заплаши, че ще бъде зaбрaнено нa 1 000 фрeнcки кoмпaнии дa учacтвaт в мecтни търгoвe зa oбщecтвeни пoръчки, aкo пaрлaмeнтът в Пaриж приeмe зaкoн, който ocъждa aрмeнcкия гeнoцид. Законът беше приет и заканата на Ердоган беше изпълнена, но за разлика от сегашния законопроек, онзи преди 9 години не беше подкрепен от мюсюлманските страни и на практика търговската война засегна само двете страни. Официални данни за финаносовото измерение на първата търговска война липсват, но според MEDEF, щетите се оценяват на около 12 млрд. евро, колкото е бил стокообменът между двете страни през 2010 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща