Завършено е 85 % от строителството на газопровода ТАР

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1055
article picture alt description

Осъществяването на Трансадриатическия газопровод, предвиждащ транспортиране на азербайджански газ за Европа е завършено до 85,2 %, става ясно от съобщение на консорциума TAP AG.

Към настоящия момент продължава  осъществяването на  строителството на проекта ТАР, се казва в съобщението, като се пояснява, че всеки ден се полагат стотици метри в съответствие с графика. Към края на януари 2019 г. реализацията на проекта ТАР е завършена до 85,5 %, уточняват от консорциума.


Стойността на Трансадриатическия газопровод се оценява на 4,5 млрд. евро, уточнява ьзербайджанската агенция Trend. Газопроводът е част от проекта „Южен газов коридор“.
Първоначалната мощност на ТАР ще е за 10 млрд. куб м природен газ годишно с възможност за удвояване. Очаква се строителството на газопровода да бъде завършено през 2020 г. ТАР е с дължина от 878 км, от които 550 км преминават през територията на Гърция, 215 км – през Албания, 105 км – по дъното на Адриатическо море и 8 км – през територията на Италия.

Азербайджанският природен газ ще достига до България чрез отклонението по интерконекора Гърция-България, изграждането на който вече напредва.

Акционери в ТАР са: ВР с 20 %, SOCAR – 20 %, Snam – 20 %, Fluxys – 19 %, Enagas – 16 % и Axpo с 5 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща