За спешни решения за удължаване на експлоатацията на АЕЦ настояват от Белгийския ядрен форум

Енергетика / Свят
3E news
407
article picture alt description

Белгийският атомен сектор ще има нужда от „истинско внимание“ през 2020 г. от страна на политиците, които трябва да поемат отговорност за плана за спиране на всички АЕЦ до 2025 г., като напълно осъзнаят последиците от това, заяви Серж Доби, генерален директор на Белгийския ядрен форум в Брюксел.

Той нарече политическото решение от 2003 г. за налагане на краен срок на работата на белгийските АЕЦ „емоционално“ и заяви, че политиците трябва да се запитат дали страната има средства да замени атомната енергия с надежден алтернативен безвъглероден източник.

„Ние от атомната индустрия искаме от политиците спешно да вземат решение за удължаване на срока на експлоатация на някои атомни енергоблокове в страната“, заяви Доби, цитиран от nucnet.org .

През 2019 г. белгийските седем атомни реактора – три в АЕЦ „Тианж“ и четири в АЕЦ „Дул“, са произвели 56% от електроенергията в страната. През юли 2019 г. операторът на преносната мрежа– Elia, съобщи, че Белгия ще се нуждае от близо 3,9 гигавата нови генериращи мощности, за да се справи с недостига на електроенергия, който се очаква след прекратяване на работата на АЕЦ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща