За опасност от отровни стратегически петролни запаси алармират агенциите

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
681
article picture alt description

Петролът в стратегическите резерви на САЩ е увреден от отровния сероводород, са съобщили за Bloomberg представители на американската петролна компания ExxonMobil. В партида гориво от стратегическия резерв, купен през миналото лято, съдържанието на токсичен газ е надхвърляло 250 пъти техническите нормативи и седем пъти ниво, което е смъртоносно за човека.

Един и половина милиона барела, придобити от ExxonMobil през август миналата година от Министерство на енергетиката на САЩ са дошли от хранилището Bryan Mound за завода на Exxon в Тексас. Там именно се изяснило, че сероводородът в горивото е пет хил.части на милион (ppm), въпреки че според държавния стандарт се допускат не повече от 20 ppm.


Повечето тръбопроводи ограничават съдържанието на сероводород в петрола на ниво от десет ppm, тъй като високата концентрация води до ускоряване на корозията на стените на тръбите и резервоарите. В даденият случай обаче става въпрос вече не за щети за оборудването, а за смъртна опасност  за хората, се казва в материалът на РИА Новости, базиран на информацията на Bloomberg. Проблемът е в това, че при 700 ppm сероводород, вдъхващият парите на петрола човек след пет минути може да изпадне в безсъзнание а в разстояние на час да загине. Какво да се каже за пет хил.ppm. В съответствие със закона на САЩ за свободата на информацията, компанията ExxonMfbil е уведомила за този проблем медиите.
Оказало се е, че по-рано това се е случило с Royal Dutch Shell, Macquarie Group и PetroChina. В отговор на претенциите на Shell и Macquarie от министерство на енергетиката са заявили, че самите нефтопроизводители са заразили горивото при транспортиране. А на китайците правителството се е съгласило да заплати един милион долара като компенсация за разходите за допълнително изчистване на горивото.

Според мнението на експертите, горивото е било отровено от размножаването в резервоара на  бактерии, превръщащи сярата (съдържа се в петрола) в сероводород.

Във всеки случай и Royal Dutch Shell, и Macquarie Group са се оплаквали именно от сероводород. Същността на претенциите на PetroChina не не е надлежно съобщена, но очевидно и те са се сблъскали със същото.

От това анализаторите правят два важни извода. Първият е, че съдържанието на сероводород в американските стратегически резерви расте бързо. Това е напълно логично: ако бактериите са попаднали в благоприятна среда, те се размножават и произвеждат все повече сероводород.

Вторият е, че по този въпрос не може да се направи нищо: антибиотик за петрол още не е изобретен. Означава, че в най-скоро време там предстои сериозен проблем. Bryan Mound, от който  е постъпил отровеният петрол е най-голямото от четирите хранилища за стратегически резерви на страната. В двадесет солни пещери се съхраняват около 250 млн. барела петрол. За сравнение, вместимостта на второто по размери хранилище West Hackberry  в Луизиана е за 227 млн. барела, а Big Hill в Тексас и луизианското Bayou Choctaw – за 160 и съответно 76 млн. барела. Това означава, че на заразяване с бактерии е подложен поне една трета от американските стратегически резерви. И няма данни, че в другите хранилища всичко е чисто.

Вашингтон се надява на разпродажба на петролните си запаси. Така например от 1 май американското министерство на енергетиката планира да пусне шест милиона барела, за да избегне рязък ръст на котировките след премахването на  индулгенциите за страните, купуващи петрол от Иран. Според данните на Refinitiv Eikon, през март иранските доставки са надхвърляли 1,7 млн. барела на ден. Изчезването от пазара на такова количество в един ден непременно ще доведе до скок на цените, а както е известно Доналд Тръмп обеща да не допусне това.

Инцидентът с Exxon Mobil може обаче рязко да охлади ентусиазма на купувачите на американски петрол от резерва. Така че на Вашингтон ще се наложи или да се откаже от намерението да „сведе иранския петролен експорт до нула“, или да се примири с ръста на цените.

Освен това разпродажбата на петрол от стратегическия резерв е трябвало да  послужи за финансиране на много програми. В полза на бюджета е била предвидена продажбата на пет млн. барела през тази година и още 221 млн. през 2020 до 2027 г.. Сега тези планове трябва да се преразгледат, тъй като търсенето навярно ще се окаже под предложенията. Във всеки случай вече ги няма приходите, на които е разчитало министерство на енергетиката.

На службата за бюджет към Конгреса вероятно ще трябва да намали рязко ценовите ориентири за бъдещите продажби на петрол от резервите, предвид проблемите с качеството на суровината ”, казва за Bloomberg управляващият директор на  компанията за анализи  ClearView Energy Partners Кевин Бък.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща