Етиопия празнува изграждането на спорен мегазязовир на р. Сини Нил

Енергетика / Свят
3E news
825
article picture alt description

Етиопците отпразнуваха първото успешно пълнене на спорния мегаязовир на река Сини Нил. Етиопците отпразнуваха вчера първото пълнене на язовира "Великото етиопско възраждане" и излязоха по улиците на столицата Адис Абеба в подкрепа на спорния проект на река Сини Нил, предаде ДПА. Десетки хиляди жители изпълниха улиците, мнозина - загърнати в националния флаг, а други с плакати. Хората скандираха лозунги в чест на язовира, известен сред местните хора като Абай.

Столичани натискаха клаксоните на колите си, други надуваха свирки, пускаха силна музика и танцуваха, за да отбележат събитието. В социалните медии се появиха хаштагове #ItsMyDam, #EthiopiaNileRights and #GERD.

Координираните празненства, част от кампанията "В един глас за нашия язовир", бяха предшествани от съобщението на премиера на Етиопия Абий Ахмед от 22 юли, че сезонните дъждове са довели до първото успешно пълнене на резервоара на мегаязовира.
Властите в източноафриканската държава се надяват, че хидросъоръжението на стойност 4,6 милиарда долара, изцяло финансирано от етиопското правителство, ще достигне пълен капацитет за производство на електроенергия през 2023 г.

Пълен на 74 процента от обема си, язовирът от години беше обект на спорове и предизвика враждебност в условията на застой на преговорите с Египет.
Етиопия иска новата ВЕЦ да разшири износа й на електроенергия и посочва, че това ще изведе от бедност милиони етиопци.
Египет, който разчита почти изцяло на река Нил за земеделие, промишленост и използване на вода в бита, се опасява, че язовирът ще намали водоснабдяването му.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща