ЕС отхвърлил искане на САЩ за бързо постигане на ограничена търговска сделка

Икономика / Свят
3E news
419
article picture alt description

Европейският съюз е отхвърлил искане на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър да бъде постигната възможно най-скоро ограничена търговска сделка. Това показва писмо на европейския комисар по търговията Сесилия Малмстрьом, публикувано във вторник от електронното издание "Политико" (Politico), предаде БНР.

"Вие попитахте дали може да има възможност за бързо съгласие на малък пакет от тарифни понижения за ограничен набор от промишлени и рибни продукти. Споменахте омари и химикали като две области, в които САЩ биха приветствали намаляване на тарифите от страна на ЕС", отбелява Малмстрьом в писмото си до Лайтхайзър с дата 6-и ноември.

Тя добави, че е разгледала искането и е решила, че "предвид ограниченията на Световната търговска организация относно двустранните преференции, това трябва да бъде част от по-широко споразумение за либерализиране на двустранните тарифи за индустриални продукти, включително риболовните".

Въпреки че по този начин отхвърли американската идея за ограничена търговска сделка, Сесилия Малмстрьом също така отбеляза в писмото, че ЕС е готов "незабавно" да започне преговори за едно по-широко споразумение.

Писмото е изпратено няколко дни преди Вашингтон да вземе решение дали да наложи тарифи върху вноса на европейски автомобили и на части за тях. Крайният срок за решението е тази сряда (13-ти ноември), когато Робърт Лайтхайзър трябва да докладва на президента на САЩ Доналд Тръмп за досегашния ход на търговските разговори с Брюксел.

Източник на "Политико" обаче съобщава, че САЩ вероятно ще забавят решението за автомобилните тарифи с още шест месеца. Този неназован източник обаче предупреди, че винаги има несигурност относно окончателното решение на Тръмп по отношение на търговията и тарифите.

Преди време Лайтхайзър успешно договори търговска сделка с Япония, но той не е в състояние да постигне подобно споразумение с Брюксел поради отказа на Европейския съюз да включи въпросите за селското стопанство в сделката, допълва "Политико".

През миналата седмица министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос подчерта, че налагането на тарифи за внасяните от ЕС автомобили "може да не бъде необходимо след много добрите разговори с европейски приятели“, докато напускащият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че налагането на санкции от страна на Вашингтон върху европейските производителите на автомобили не изглежда кзто "вероятен сценарий".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща