ЕС и САЩ продължават битката за митата по отношение на вноса на автомобили

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
521
article picture alt description

САЩ и ЕС продължават битката за митата по отношение на вноса на европейски автомобили на американския пазар. Това става ясно от днешната публична реакция на Европейската комисия, след информацията за докладът на Министерство на търговията на САЩ по отношение на вноса на европейски автомобили.

Министерство на търговията на САЩ е изпратило до президента Доналд Тръмп докладът, свързан с проучване за целесъобразността от въвеждането на мита върху внасяните в страната автомобили и автокомпоненти при мита от порядъка на 25 % от съображение за националната сигурност. Завършването на работата по документа бе оповестена от министерството официално.

Според The Wall Street Journal, обаче съдържанието и препоръките на Министерство на търговията по отношение на митата засега остават неизвестни. Не е ясно също така и дали докладът изобщо ще получи публичност.
Вашингтон през юни миналата година заплаши с облагане с мита от порядъка на 25 % вносът на автомобили и автокомпоненти, в това число и от ЕС. Според изследвания на института IFO , най-много о това ще пострадат Германия и Япония. Новите мита може да засегнат доставката в САЩ на европейски стоки за около 50 млрд. долара годишно.

Европейският съюз обеща „бърз и адекватен“ отговор в случай, че САЩ наложат мита за вноса на автомобили, произведени в страните членки, коментира от своя страна AFP, позовавайки се на Европейската комисия. „Аок този доклад се превърне в действие, носещо ущърб на европейския износ, ЕК ще реагира бързо и адекватно“, каза в Брюксел на брифинг говорителят Маргаритис Шинас.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща