ЕС готви механизъм срещу възможните санкции на САЩ срещу „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
760
article picture alt description

Европейският съюз подготвя механизъм, който ще го направи по-устойчив срещу екстериториални санкции на трети страни, в това число и възможни американски санкции срещу „Северен поток 2“. Това е съобщил посланикът на ЕС в Русия Маркус Едерер. „Колкото до ответните мерки, Европейската комисия работи над „Комюнике за мерките за засилване на финансовия и икономически суверенитет на ЕС“. Очаква се, че то ще бъде публикувано до края на годината и освен другите задачи ще заложи основа за засилен механизъм на санкции, който да повиши също и устойчивостта на ЕС по отношение на действието на екстериториалните санкции на трети страни“, заявява Едерер в интервю за Интерфакс, отговаряйки на въпроса за възможността за единен отговор на ЕС на санкциите срещу „Северен поток 2“. Той казва, че единната позиция на ЕС по този въпрос е била изказана от представителя на ЕС Жозе Борел.

Позовавайки се на ситуацията, в това число около „Северен поток 2“, той изрази дълбоко безпокойство по отношение на факта, че „САЩ все по-често предприемат санкции или заплаха от прилагането им по отношение на европейски компании и интереси“. В свое изявление той също така даде ясно да се разбере, че ЕС смята, че това екстериториално прилагане на санкции противоречи на международното право. И добави, че европейската политика трябва да се определя в Европа, а не от трети страни“, казва още Едерер.

Проектът на бюджета за отбрана за следващата финансова година, приет от Сената в частност предвижда засилване на санкциите по отношение на газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Проектът се предлага и засилване на вече съществуващите санкции.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща