Епидемията от коронавируса стана допълнителен аргумент за необходимостта от строителството на нови блокове на АЕЦ в Унгария

Енергетика / Свят
3E news
1616
article picture alt description

Епидемията от коронавируса е поредното потвърждение за необходимостта от строителството на нови енергийни блокове на АЕЦ в Унгария. Това заяви министъра на унгарското правителство János Süli, който отговаря за проектирането, строителството и пускането в експлоатация на нови блокове на АЕЦ „Пакш“.

Сега на АЕЦ „Пкш“ се експлоатират 4 енергийни блока по съветски проект ВВЕР-440, които осигуряват половината от производството на електроенергия в страната и една трета от потреблението на електроенергия за домакинствата (без промишлеността). Общо мощностите от всички електроцентрали в Унгария са недостатъчни за покриване на всички нужди и затова Унгария внася част от електроенергията.

Това не се разглеждаше като проблем до неотдавна, но след епидемията от коронавируса много страни затвориха частично или напълно границите си, което създава рискове за енергийната сигурност.  При такава ситуация, по думите на енергийният министър основен гарант за енергийната сигурност на страната трябва да стане именно ядрената енергетика, включително и поради това, че според местното законодателство, в страната винаги трябва да има запас от ядрено гориво, достатъчно за функциониране на АЕЦ без проблеми в разстояние на две години, пише онлайн изданието atomic-energy.ru. Изданието напомня, че в началото на 2014 година бе подписано руско-унгарско споразумение за строителството на площадката на АЕЦ „Пакш“ на два енергийни блока с реактори ВВЕР-1200 (АЕЦ „Пакш 2“), строителството, на които трябва да бъде до 80 % финансирано от руски кредит в размер от 10 млрд. евро. Новите блокове трябва да заменят настоящите, чието извеждане от експлоатация се очаква в периода 2032 – 2037 година след завършване на 50-годишният срок на експлоатация.

Мощността на двата нови блока ВВЕР-1200 ще е с една трета повече от сега действащите, а това ще осигури възможност за повишаване на производството на електроенергия, както и на дела на атомната енергетика в енергийния баланс на страната, което ще намали енергийната зависимост на Унгария от вноса на енергия и енергоносители.  

Отделно министър  János Süli отбеляза, че строителството на новата АЕЦ ще даде възможност за създаване на нови работни места за тези унгарци, които са загубили работата си в резултат на епидемията и съпътстващите икономически проблеми. По думите му, в пика на строителството новата АЕЦ ще даде възможност за откриване на 8 до 10 хил. нови работни места, както непосредствено при строителството на новата АЕЦ, така и при строителството на инфраструктурни обекти (пътища, жилища, помощни производства и др.).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща