ЕП призовава Русия да не се смята повече за стратегически партньор и предлага нови санкции

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
761
article picture alt description

Европарламентът гласува по време на пленарната си сесия в Страсбург  резолюция за политическите отношения на ЕС и Русия, в която се съдържат предложения за спиране на проекта „Северен поток 2“, предвиждане на възможност за разширяване на персоналните санкции, ограничаване на достъпа на Русия до финанси и технологии, а също така и повече да не се смята Москва за стратегически партньор. В документът евродепутатите осъждат руските кибератаки, нарушаване на въздушното пространство от уска страна и пр.

"За" резолюцията са гласували 402 депутата, "против" са били 163, а 89 са се "въздържали".

В документа, която през март е внесен за гласуване от евродепутатът от Латвия Сандра Калниете, се съдържа формулировка за това, че „ЕС трябва да е готов да приеме по-нататъшни санкции, включително персонални санкции и ограничаване на достъпа до финанси и технологии, ако нарушенията от Русия на международното право продължават“.


В резолюцията има и призив към ЕК и европейската дипломатическа служба „без отлагане да се разработят законодателни предложения по общия за ЕС „закон Магнитски“  , който би позволил забрана за издаване на визи и целенасочени санкции, като „блокиране на собственост и имуществени интереси в пределите на юрисдикцията на ЕС по отношение на отделни лица“, както и съставяне на съответен санкционен списък.
В текста се съдържа и твърдение, че „Северен поток 2“ засилва зависимостта на С от доставките на руски газ, заплашва вътрешният пазар на ЕС и не отговаря на енергийната политика на ЕС или на неговите стратегически интереси и затова трябва проектът да бъде спрян“.


Казва се също така, че „при настоящите обстоятелства Русия повече не може да се смята за „стратегически партньор“, тъй като принципите в споразумението на партньорство и сътрудничество „повече не се спазват“, то споразумението „следва да се преразгледа“. Евродепутатите са регистрирали в резолюцията призиви към страните от ЕС за „по-нататъшна координация и съгласуване“ на външната политика по отношение на Русия.
Едновременно с това в документа се отбелязва, че ЕС, „както и преди е отворен за укрепване на отношенията и диалога и иска да се върне към сътрудничество с Русия, когато руските власти изпълнят юридическите и международни задължения“. „Настоящите разногласия и конфронтация между ЕС и Русия не отговарят на интересите на нито една от страните, каналите за връзка трябва да останат отворени, независимо от разочароващите резултати. Ново разделение на континента поставя под заплаха сигурността на ЕС и Русия“, се казва в резолюцията.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща