Енергийният гигант SOCAR придоби EWE, Турция, за да започне дистрибуцията на природен газ

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
705
article picture alt description

Държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR, най-големият чуждестранен инвеститор в Турция, придоби EWE Turkey Holding, който управлява операциите на Турция за германската енергийна компания EWE AG и нейните филиали. Според изявление на SOCAR, компанията има за цел да бъде една от най-големите производствени фактори в Турция.

 

В изявлението се казва, че SOCAR пренася природен газ в Турция в партньорство с Транс-Анадолския газопровод (TANAP), като се добавя, че "придобихме EWE Turkey Holding, която управлява операциите на Турция в германската енергийна компания EWE AG и неговите дъщерни дружества - Bursagaz, Kayserigaz, Enervis, EWE Enerji и Milenicom. След придобиването на EWE Турция, ние също ще работим и по разпределението/дистрибуцията на природен газ. Придобиването ще бъде финализирано след одобрението на Органа по конкуренцията, Регулаторния орган за енергийния пазар и Органа за информационни и комуникационни технологии."

Главният изпълнителен директор на SOCAR Ровнаг Абдулаев заяви, че дистрибуцията на природен газ ще бъде един от ключовите сектори, които ще завършат инвестиционната си верига в Турция. Той добави, че SOCAR, глобалната марка на Азербайджан, от 2013г. насам извършва търговия на едро с 1,2 милиарда кубически метра природен газ годишно на турския пазар.

„С нашия проект TANAP, който влезе в експлоатация миналата година, ние също така осигуряваме преноса на природен газ от Азербайджан. С придобиването на EWE Турция, ние ще завършим всички пръстени на веригата за добив, пренос и разпределение на природен газ в Турция и предприехме много важна стратегическа стъпка по отношение на търговията”, каза Абдулаев, отбелязвайки, че трябва да се създаде синергия от тази стъпка, и това ще донесе добавена стойност за икономиката на Турция и Азербайджан.

Главният изпълнителен директор на SOCAR добави още, че те ще продължат и в бъдеще да се възползват от други възможности на пазара.

EWE Turkey Holding, който започна своята дейност на турския пазар през 2007 г., работи в областта на енергетиката и телекомуникациите. Холдингът, четвъртият по големина доставчик на природен газ в Турция, достигна до края на 2017г. приблизително TL 2.4 млрд. консолидирани приходи.

Азербайджанската компания започна да инвестира в Турция, след като през 2008 г. придоби за $2 млрд. водещата нефтохимическа компания Petkim. Досега SOCAR е инвестирала около $19 млрд. в Турция.

На 19 октомври миналата година Турция и Азербайджан станаха свидетели на откриването на най-голямата инвестиция в реалния сектор в Турция,рафинерията на SOCAR в Турция - Turkey Aegean Refinery (STAR) , в Aliağa, в Измир.

Голямата церемония по откриването се проведе в присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган и неговия азербайджански колега Илхам Алиев.

Рафинерията за $6,3 млрд. щеизпълнява едни от най-големите петролни и газови операции в Европа, Близкия изток и Африка.

 

DAILY SABAH, ISTANBUL

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща