Енергийните министри на G20 посочиха пътищата за решаване на проблемите с СО2

Енергетика / Свят
3E news
765
article picture alt description

Министрите на енергетиката на G20 по време на поредното си заседание признаха, че въпросите за постигане на всеобщ достъп до източниците на енергия, намаляването на негативното въздействие върху уязвимите групи от населението и използването на целите за устойчивото развитие засега не са решени. Както бе съобщено в комюникето през 2018 г. около 2,8 млрд. души все още нямат достъп до приготвяне на храна по екологично чист начин, а 800 млн. са лишени от достъп до електроенергия. В допълнение за голяма част достъпът е ненадежден и ограничен.

„Отново заявяваме нашата готовност за сътрудничество в името на ускоряване на прехода към екологично съобразно кухненско оборудване и достъп до електричество, включително чрез спешно внедряване на технологии за осигуряване на достъп до енергийни източници и инвестиции в тази област “, - се казва в документа.

Министрите също така разгледаха перспективите за кръгова въглеродна икономика, като признаха, че концепцията може да се прилага по специфичен  начин за всяка държава.

Министрите одобриха платформа за кръгова въглеродна икономика четирите съставляващи я или т.нар. „4R“ - reduce, reuse, recycle и remove.

В същото време беше специално отбелязано „значението на намаляването на емисиите на парникови газове, като се вземе предвид необходимостта да се осигури ефективност на енергийните системи и специфики на всяка отделна държава, включително спецификата на ресурсната база, политическата, икономическата ситуация, условията на околната среда, социалната ситуация, както и необходимостта да се вземе предвид информацията за рисковете при вземане на решения свързани с развитието. "

Намаляването на емисиите от парникови газове според министрите е възможно чрез използването на технологии и иновационни решения, включително и възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) и атомна енергетика, повишаване на енергийната ефективност както при производство на енергия, така и чрез оптимизиране на управлението на енергоснабдяването и потреблението.

Емисиите могат да бъдат използвани повторно чрез превръщането им в полезни промишлени суровини чрез решенията за улавяне и използване на въглерода.

Възможно е неутрализиране на въглеродните емисии чрез естествени процеси и разлагане, включително чрез използване на възобновяеми енергийни източници като биогорива, биоенергия и енергийни източници като метанол, амоняк и карбамид чрез естествен цикъл и преработка.

В този план се отделя внимание и върху отстраняването на емисиите в атмосферата изхвърляни от тежките индустрии чрез съоръжения, чрез улавяне и съхранение на въглерод (естествено и геологично), както и чрез директно улавяне на въглероден диоксид от въздуха.

„Признаваме високия потенциал на водорода като източник на чиста енергия, който е приложим при всичките четири компонента на концепцията, и сме готови да засилим международното сътрудничество за насърчаване на развитието, използването и разпространението на водородното гориво. Отбелязваме също така  гъвкавостта на биоенергията и биогоривата по отношение на прилагането на четирите съставляващи на концепцията за кръгова въглеродна икономика ", се казва в комюникето.

Както коментира от своя страна руския енергиен министър Александър Новак „Влиянието на пандемията COVID-19 върху енергийния сектор и съвременните условия, новият модел на енергиен преход са в основата на това по нов начин да се погледне на въпросите за енергийната сигурност.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща