Енергийната общност в ЕС смята, че "Турски поток" ще навреди на конкуренцията

Енергетика / Свят
Георги Велев
1072
article picture alt description

Енергийната общност към ЕС обяви, че планираният от Газпром участък от газопровода ”Турски поток” за пренос на руски природен газ през Сърбия към Европа ще навреди на конкуренцията в региона, информира ”Ройтерс”. Тази седмица сръбският енергиен регулатор AERS разреши на "Газтранс" да работи по проекта, изключен от Третия енергиен пакет на ЕС.

Дружеството "Газтранс: е собственост на базираната в Швейцария "Южен поток Сърбия", в която руският Газпром държи 51% от акциите, а останалите са в ръцете на сръбската газова компания "Сърбиягаз".

Енергийната общност, организация на ЕС, която разширява енергийните политики на блока до евентуални бъдещи членки на Общността, коментира, че с това решение Сърбия е пропуснала възможността проектът да е в съответствие с европейските правила.

AERS отхвърли или фундаментално промени всички условия на Енергийната общност, свързани с "ънбъндлинг"-а, достъп на трета страна и тарифните регулации, каза заместник-директорът и юридически съветник на Енергийната общност Дирк Бушле. Той добави, че подобни молби не са простигнали и от газовите оператори в България и Унгария към регулаторите.

400-километровият участък в Сърбия се очаква да бъде завършен до 15 декември тази година. Той ще е с капацитет 13,88 милиарда кубични метра газ на година.

Междувременно руският вицепремиер Юрий Борисов заяви, че "Турски поток" е важен за Сърбия и за икономическото й развитие. Строителството на участъка в Сърбия не зависи само от Русия, но и от Унгария и България, обясни той пред агенция ТАНЮГ. Борисов отбеляза още, че премиерите на Унгария и България са заинтересовани газопроводът да преминава през Сърбия от границата с България до унгарската граница.

Припомняме, че България планира да построи нов газопровод в северната част на страната, който ще тръгва от компресорна станция "Провадия" и ще достига до сръбския гр. Зайчар. Проектът ще се финансира изцяло от "Булгартрансгаз".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща