Експертната среща преди преговорите Русия-Украйна-ЕК за газа ще се проведе на 15 януари

Украйна настоява да купува газа на източната граница, Русия не смята това за целесъобразно

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
751
article picture alt description

Тристранни експертни консултации преди министерската среща за газа във формат Русия-Украйна-Европейска комисия ще се проведат на 15 януари. Това става ясно от съобщение на изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко.

По-рано вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович съобщи, че тристранните преговори за газа на политическо ниво с Русия и Украйна ще се проведат в Брюксел на 21 януари. Позовавайки се на свой източник  РИА Новости съобщи, че седмица преди министерската среща може да има разговори на ниво експерти.

Киев е готов да участва в конструктивен диалог в хода на тристранните преговори за газа, но ще настоява за закупуване на транзитен газ на източната граница на Украйна, заявява от своя страна министъра на външните работи на Украйна Павел Климкин.

Припомняме, че президентът на Украйна Петро Порошенко през септември 2017 г. заяви, че страната смята с помощта на ЕС да постигне промяна в организацията на транзита, така че европейските страни да купуват руски газ не на западната граница на Украйна, а на източната.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак от своя страна отбеляза, че от министерството смятат за нецелесъобразна промяната на организацията на транзита на руски газ за ЕС. „Газпром“ заяви, че въпросът за точката на предаване на транзитния руски газ касае само европейските клиенти на компанията по дългосрочните договори.

„Готови сме да участваме в конструктивен диалог, но той трябва да се базира на ясни условия , а най-необходимото от тези условия е прилагането на европейските правила, за да има ясни, ефективни и прозрачни предпоставки за бъдещ транзит“, цитира думите на Климкин от брифинга в четвъртък УНИАН. По думите му позицията на Киев за транзита на газ през украинска територия и по отношение на европейската енергийна сигурност е прозрачна. „Готови сме да приложим съответстващите европейски правила за нашата газова транзитна система. Смятаме, че бъдещият транзит трябва да  е основан на прозрачни и ефективни правила на ЕС. Това например означава, че газа ще се купува на източната граница на Украйна, газовите тарифи ще се изчисляват на основата на европейска методика“, твърди Климкин.

Украйна прекрати закупуването на газ от Русия през ноември 2015 г. Действащият договор за транзит на руски газ през Украйна изтича в края на 2019 г.

Тристранни преговори бяха проведени на 17 юли в Берлин. През септември експертите на трите страни изчислиха необходимостта на ЕС от газ през следващите 10 години, а също така и влиянието на европейското законодателство върху бъдещия транзит на руски газ през Украйна и нормите на украинското право.  Припомняме също така, че Украйна все още не е приложила европейските правила и предстои да извърши анбандинг, т.е. да отдели газотранспортната система в отделно предприятие.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща