Експерти: Замърсяването на въздуха ще се увеличи заради работата от вкъщи

Докато във Великобритания се борят с азотните оксиди от газовите им котли в България те първа отново ще говорим за замърсяване на въздуха от горене на боклуци

Енергетика / Свят
3E news
1652
article picture alt description

Замърсяването на въздуха в големите градове може да се увеличи, тъй като толкова много хора работят вече предимно или само вкъщи е записано в доклад на английски учени, цитиран от BBC. Изгарянето на газ от котли е основен източник на замърсяване на местно ниво, като например 21% от общите емисии на азотни оксиди (NOx) в на Лондон, заедно с покрайнините. Азотните оксиди имат далеч по-вредно влияние върху човешкия организъм спрямо въглеродните емисии, който пък затоплят планетата.

Компютърното моделиране прогнозира, че използването на газови котли ще нарасне с 56% тази зима във Великобритания поради промяна на режима на работа на хората вследствие на кризата с коронавируса.

Освен това се предполага, че емисиите на азотни оксиди от автомобилите ще останат приблизително същите, тъй като въпреки че по-малко хора отиват в офиса, много от тях използват автомобили. А преди кризата хората са предпочитали да се качат на автобуси или влакове.

Проучването на британския мозъчния тръст ECIU предупреждава, че прогнозираният скок на емисиите може да застраши правно обвързващите цели на Обединеното кралство за качеството на въздуха.

„Забравена роля“

В документа се казва още, че увеличаването на използването на енергия може да доведе до ръст на емисиите на азотен оксид с около 12% в градовете - достатъчно, за да компенсира напредъка през последните две години в намаляването на емисиите от трафика.

Експертите допълват: „Увеличението на замърсяването от газовите котли дава графична илюстрация на забравената им роля за допринасяне за замърсяването на въздуха.“ Някои оценки предполагат, че сметките за енергия ще нарастват средно с 32 британски лири на месец при работа от вкъщи.

Но това може да бъде компенсирано от намаляване на разходите за пътуване до работното място.

Разискванията относно замърсяването на въздуха във Великобритания са склонни да се съсредоточат основно върху замърсяването от моторните превозни средства, но газовите котлите имат основен принос за вредните емисии в големите градове. Мръсният въздух от тез устройства не убива директно хората.

Но във Великобритания се смята, че замърсяването допринася за съкращаването на живота на около 40 000 души годишно, главно като подкопава здравето на хората със сърдечни или белодробни проблеми. Това не е броят на действителните смъртни случаи - това е статистическа конструкция с много несигурности, обясняват експертите. Правителствените съветници казват, че броят на 40 000 може да варира от по-малко от 7 000 до 80 000 души, в зависимост от методологията.

Замърсяването не само допринася за ранните смъртни случаи, но също така компрометира здравето на хората, страдащи от заболявания като астма и сенна хрема.

Здравен риск

Във Великобритания замърсяването на въздуха в национален мащаб в дългосрочен план обикновено намалява. Изключение има само за амониевите съединения, отделяни в земеделието.

Но въпреки общия спад, в много големи градове в Обединеното кралство все още често се нарушават безопасни допустими граници на вредни частици и азотни оксиди. Местните еколози се надяват районните съвети да продължат с идеята си за зоните за чист въздух, които да помогнат за справяне с проблема.

Андреа Лий от благотворителната организация за защита на околната среда ClientEarth смята, че автомобилният транспорт остава най-големият източник на нелегални нива на замърсяване на въздуха в цялата страна.

„Доказателствата показват, че зоните с чист въздух, наред с помощта и подкрепата за хората да преминат към по-чисти видове транспорт, са най-ефективните начини за намаляване на вредното замърсяване с азотен диоксид, излизащо от ауспосите на автомобилите“, добави екологът.

"Затварянето на страната през пролетта намали нивата на някои замърсители, но ние се връшаме обратно там, където бяхме - здравето на хората се нуждае от защита сега повече от всякога.", категорична бе Лий.

Проблемите във Великобритания се срещат и в други европейски държави, където също хората работят повече от вкъщи и консумират ресурси не на работните си места, а по домовете си.

В България проблемът със замърсяването на въздуха се появява именно в края на октомври и продължава поне до началото на май. Той е особено осезаем в големите градове, където има много домове, в които се използват твърди горива за отопление, а в по-бедните семейства се горят и боклуци. Именно тези замърсители създават здравословни проблеми на цялото население. На второ място по замърсяване са автомобилите и вредните им газове. Това е и другият аспект на проблема – при стар автомобилен автопарк количествата вредни газове са много по-големи. Друг важен проблем е и липсата на газификация в големите градове у нас, което също е фактор за замърсяването в градовете.

В същото време в малките населени места хората продължават да се отопляват през зимата основно на пелети, дърва и въглища. Всички тези източници също водят до влошаване на качеството на въздуха.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща