Експерт: EastMed едва ли ще излезе на печалба, заради евтиния газ в Европа

Енергетика / Свят
3E news
754
article picture alt description

Проектът за газопровода EastMed ще стане трудно рентабилен, заради ниските цени на газа в Европа. Това смята директорът на кипърската консултантска компания в нефтогазовия сектор eCNHC Charles Ellinas

„Желанието на Кипър и Израел да експортират газ за Европа се сблъсква с проблема с ниските цени и проблемите от дневния политически ред, свързани с климата. Расте вероятността страните д ане могат да експортират своя газ на глобалните пазари“, се казва в презентация на експерта за проекта EastMed, представен на Европейската газова конференция.

Според изчисленията на анализатора, за да може доставките за Европа по EastMed да са изгодни, Израел трябва да продава газа  си от проекта Левиатан по цена от 8 долара за милион британски термални единици (MMBti) при себестойност на добива от 4,5 долара.

Междудържавното споразумение между Гърция, Израел и Кипър за строителството на EastMed бе подписано на 2 януари в Атина. Процедурата по сключеното споразумение обаче ще бъде завършена, когато документът бъде подписан от Италия. Засега дата за това не е определена. EastMed трябва да свърже Гърция, Кипър и Израел с южната част на Европа. Дължината на газопровода е 1,9 хил.км, а инвестициите в строителството му се оценяват на сумата от 6 млрд.евро. Проектната мощност на газопровода е за 10 млрд.куб м газ годишно. Газопроводът минава през израелското находище „Левиатан“ и кипърското „Афродита“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща