ЕК ще смята за „нискоемисионен“ произведеният чрез ядрена енергия водород

Енергетика / Свят
3E news
2802
article picture alt description

Европейската комисия ще разглежда водорода, произведен от ядрена енергия, като „нискоемисионен източник на енергия“. Това заяви висш служител на ЕС, който говори в Европейския парламент през миналата седмица.

„Електролизата може да се захранва от електричество от ВЕИ, което впоследствие би позволило произведения водород да се класифицира като възобновяем водород“, заяви Паула Абреу Маркис, ръководител на отдел за политика за възобновяеми източници и CCS в дирекцията по енергетика на Европейската комисия.

„Ако имате електролизатори, свързани към атомни електроцентрали, това пък ще бъде класифицирано като нисковъглероден водород“, добави Маркес пред депутатите в комисията на Европейския парламент по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Разяснението на Европейската комисия изглеждаше необходимо. Ядрената енергия наистина не се споменава във водородната стратегия на ЕС, която изпълнителната власт на ЕС представи през юни тази година, припомня Euractiv.

Използването на ядрена енергия за производство на водород, известно като „лилав водород“, има предимството да бъде сред нисковъглеродните горива в сравнение с вида, произведен от природен газ. Именно от природния газ се произвежда т. нар. „сив водород“ - който в момента е най-широко разпространен.

Когато Комисията представи своята стратегия за водорода по-рано тази година, тя въведе концепцията за „чист водород“ по отношение на производствените процеси, използващи възобновяема електроенергия, което е и явният приоритет на ЕС.

„Нисковъглеродният водород включва водород на основата на изкопаеми горива с улавяне на вредните емисии“ и „водород на основата на електричество“ с нисковъглероден жизнен цикъл, обясн Маркес. Той обаче не споменава ядрената енергия сред тези нисковъглеродни източници на електроенергия.

Европа разглежда водорода като начин за декарбонизиране на тежките индустрии като химическата и производството на стомана или транспорта на дълги разстояния, като авиацията и корабоплаването. Процесите за неговото производство обаче са силно енергоемки и неефективни. В момента около 95% от водорода се произвежда с помощта на природен газ. 10 кг CO2 се отделят, за да се получат 1 кг водород според френската EDF, а плановете за използване на улавяне и съхранение на въглерод за намаляване на емисиите все още се разработват.

В новата си национална стратегия за водород за 7 млрд. евро Франция заяви, че ще използва „нисковъглеродни“ източници, позволяващи ядрената енергия да се използва като източник на енергия за електролизата. Германия обаче заяви, че ще произвежда „зелен“ водород, получен от възобновяеми източници като офшорни вятърни централи. „Изненадана съм, че водородът от ядрена енергия не е споменат [в стратегията]“, заяви френският евродепутат Жоел Мелин, депутат от крайнодясна група в Европейския парламент „Идентичност и демокрация“.„Възобновяемите източници няма да са достатъчни. Мисля, че трябва да продължим по-нататък при дефинирането на чистия водород “, каза тя пред колегите си от евродепутатите в комисията по околна среда.

Изследванията на ядрената енергетика за производство на водород набраха скорост наскоро. През януари френската енергийна компания EDF заяви, че разглежда планове за производство на водород от атомните електроцентрали в Обединеното кралство, като консорциум, воден от групата, като смята, че по този начин ще се задоволят значителна част от прогнозираните енергийни нужди на страната.

EDF също управлява дъщерно дружество, наречено Hynamics, използващо ядрена енергия от своите 58 блока, комбинирана с някои възобновяеми източници, за производство на водород. Hynamics е идентифицирала 40 проекта в Обединеното кралство и Европа за тази цел.

В Съединените щати правителството създаде инициативата за ядрен водород още през 2003 г., като подробно описва как ядрените централи могат да станат хибридни енергийни системи, като добавят водород като втори поток за своите приходи.

В същия смисъл Европейската комисия иска водородът да допълва енергийната система, базирана на ВЕИ, в основата на която е възобновяемото електричество, каза Маркис.

До 2050 г. Комисията смята, че възобновяемият водород може да задоволи 24% от световните енергийни нужди.

Комисията има за цел да подкрепи инсталирането на най-малко 6 GW възобновяеми водородни електролизатори за производство до един милион тона зелен водород и иска това да се повиши до 40 GW през 2030 г. както и да бъде внедрено в голям мащаб до 2050 г.

Водородът не трябва да спира процеса по намаляване на емисиите

Колко чист е водородът зависи от енергийния източник, използван за производството му.

По време на дебатите в комисията по околна среда на Парламента, членовете на ЕП ясно подкрепиха производството на възобновяем водород чрез природен газ, което в момента е най-широко разпространено.

„Трябва да свършим много работа, за да сме сигурни, че няма да се застреляме в крака със собствената си Стратегия и не можем да позволим това да се превърне в упражнение за фалшив зелен преход (greenwashing), което ще ни заключи в по-нататъшна зависимост от изкопаемите горива“, каза Пар Холмгрен, шведски евродепутат от Зелената партия.

Хилдегард Бентеле, германски депутат от християндемократическата партия, който е докладчик на Парламента по водородната стратегия на ЕС, подкрепи водорода, като каза, че предлага обещанието за по-устойчива енергийна система.

„Трябва да използваме възможностите на водорода възможно най-скоро, за да ни улесни по този път към климатична неутралност“, каза тя, предупреждавайки обаче, че ще отнеме време да се увеличи производството и да се въведат финансови механизми за ускоряването на този процес.

Tiemo Wölken, германски евродепутат за социалистите и демократите (S&D), добави, че е скептичен към процесите на улавяне и съхранение на въглерод и каза, че ако ядрената енергия или въглищата се използват за производство на водород, това не би било добра алтернатива на настоящето енергийно потребление.

От другата страна на дебата Александър Вондра, чешки консервативен евродепутат (ECR), подкрепи незабавното увеличаване на производството на водород, използвайки природен газ.

„Използването на водород, произведен от природен газ, може да има важни ползи. Може да се произвежда на местно ниво, като по този начин се избягват екологичните и финансовите разходи за транспортиране. Това може да помогне за справедливия преход, тъй като може да наемете същите хора, които работят за компании за изкопаеми горива “, смята още Вондра.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща